Vinterdæk og varme - en livsfarlig cocktail

16x9
Foto:

Har du husket at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk? Hvis ikke er det en rigtig god idé at få det gjort - både for din egen og andres sikkerheds skyld.

Vinterdækkene lider nemlig i varmen og går ind og påvirker din bremselængde.

"Vinterdæk er ustabile, når man skal bremse på varm asfalt og gør bremselængden længere, og det kan være farligt, hvis man kommer ud i en kritisk situation, der kræver en hurtig opbremsning," siger Jørgen Jørgensen, leder af FDMs tekniske afdeling, til vejret.tv2.dk

Sommerdækkene er designet til at køre hurtigere end vinterdæk og derfor er en kort bremselængde på dækkene endnu vigtigere om sommeren end om vinteren. Men til trods for, at der er gode sikkerhedsmæssige argumenter for at skifte sine dæk, er der stadig bilister, der bevidst vælger at køre med vinterdæk om sommeren.

"Der er bilejere, der vælger at køre på vinterdæk hele året rundt. Det skyldes nok, at de ikke kan mærke den store forskel på, om det er det ene eller andet sæt dæk de kører med, og så tænker de, at de lige så godt kan beholde vinterdækkene på. Men kører man med vinterdæk om sommeren og kommer ud i en kritisk situation, vil man kunne mærke forskellen. Man har nemlig slet ikke samme mulighed for at lave undvigelsesmanøvrer på vinterdæk, som man har på sommerdæk," forklarer Jørgen Jørgensen.

Et andet argument for at få skifte sine dæk er, at der om sommeren kan falde mange millimeter regn på kort tid, og her er sommerdæk langt bedre til at fortrænge vandet på kørerbanen end vinterdæk er.

Har du fået skiftet dine dæk? - Stem ja eller nej i boksen til højre