Mystik om ny spektakulær type skyer

16x9

En englænder mener at have fundet en helt ny type skyer - og han vil have de skal hedde 'Asperatus'.

Om nogle måneder kan det vise sig, at en bølget og spekatuklært udseende sky, som også er set i Danmark, får sit helt eget navn. På billedet herover ses den bølgede og enormt flotte type skyer hen over Des Moines i Iowa i USA.


Mangler navn til sky
Englænderen Gavin Pretor-Pinney, der har grundlagt The Cloud Appreciation Society - som indsamler oplysninger og vurderer skytyper - er stødt på en sky, som han ikke mener man kan indordne ud fra den klassifikation, som Verdens Meteorologi Organisation (WMO) har udabejdet - og senest ændret i 1953.

Igennem flere år har han modtaget tusindevise af billeder af skyer fra hele Kloden - og står tilbage med 27 billeder, som han ikke mener hører til nogle steder - og skytypen derfor skal have sit eget navn.


Skal den hedde 'Asperatus'?
Der findes 10 hovedskytyper - og en lang række underskytyper, som er varianter af disse 10 skytyper. Her er cumulus, stratus og cirrus de mest 'kendte'.

Det er underskytypen af den spektakulære sky med den bølgede underkant, som Prettor-Pinney foreslår et navn til. Ifølge ham skal den hedde 'Asperatus' - der på latin betyder noget i stil med 'oprørt'.

Prettor-Pinney har allerede fået det kongelige engelske meteorologiske selskab til at gå ind i sagen om den mystiske sky - og de vil efter at have undersøgt omstændighederne omkring dannelsen af skyen forelægge hele sagen for Verdens Meteorologi Organisation, der skal tage endelig stilling til om denne type sky skal klassificeres som 'Asperatus'.

I så fald vil det være den første ændring af en skytype foretaget af WMO siden 1953.

Mammatus eller undulatus?
Skyen ligner umiskendeligt en mellemting mellem en såkaldt 'Mammatus' og en 'Altostratus Undulatus', der er to skytyper, der dannes på meget forskellig vis.

Mammatus-skyen dannes i forbindelse med kraftige tordenbyger når kold luft nærmest 'drypper' ud og danner buler på undersiden skyen.

'Altostratus Undulatus' er et sammenhængende bølget skydække typisk dannet ved store ændringer i vindhastighed og retning, der giver skyerne en bølget underside. Undulatus betyder på latin 'bølget'.

Skybillederne, som kan ses herunder er alle indsendt af TV 2|VEJRET's seere. Og på forespørgsel om, hvilken sky der mon er tale om, har vi givet 'Altostratus Undulatus' som svar. Får Gavin Pretor-Pinney held med sit forehavende - så kan disse skyer meget vel blive klassificeret som den nye mystiske 'Asperatus'.

Billeder fra TV 2|VEJRET's seere af 'Altostratus Undulatus' - eller måske 'Asperatus'?

.

.