Er marts en vinter- eller forårsmåned?

16x9
Foto:

Med kun en uge tilbage af februar er vinteren i manges øjne ved at gå på hæld, og flere og flere drømmer sig ind i forårets sol og det lunere vejr. Men hvad med marts?

De fleste er ikke i tvivl når man spørger dem om hvorvidt marts tilhører foråret eller vinteren: "Marts? Det er da en forårsmåned", lyder svaret. Men forholder virkeligheden sig nu også sådan?


Koldere end december de seneste 5 år
Det korte svar er ja. Klimatologisk set er marts defineret som en forårsmåned, men i de seneste år har marts faktisk i flere omgange vist sig at være mere vinterlig end december - en måned vi ellers betragter som vinterens første.

Set over perioden 1961-1990 har marts en middeltemperatur på 2,1° mens december kan mønstre 1,6°. Ikke desto mindre har marts i de seneste 5 år været koldere end den forudgående december, hvilket ses af tabellen til højre.

Og mens sneen ofte har manglet i december, så er den faktisk kommet i marts. Hvem husker ikke marts i fjor, hvor iskoldt vejr med sne gjorde påsken særdeles vinterlig? Eller marts 2006, der blev den koldeste af slagsen i 19 år, og hvor sne og snefygning fortsatte helt frem til den 26/3?

En 'snyder' findes dog også i statistikken - nemlig marts 2007, der blev rekordvarm, ligesom den forudgående december.


Kan 'slå' lun og snefattig december
Men om marts igen i år vil vise vinterlige træk må tiden vise. Dog skal der ikke meget til at 'slå' en usædvanlig snefattig og ret lun december 2008.

December måned i fjor endte med en middeltemperatur 1° over normalen og med kun halvdelen af den normale mængde nedbør og stort set ingen sne.