26,9°: Helt sensationel varmerekord

16x9

Vi har haft det varmere end nogensinde før i oktober

Med 26,9 grader i Sønderjylland, så har vi lørdag sat ny dansk varmerekord for oktober måned.

Rekorden blev allerede sat kl. 12.40, hvor termometeret i Store Jyndevad i Sønderjylland nåede over de 24,1 grader, som den 33 år gamle varmerekord fra oktober 1978 lød på.

Derved blev det ikke - temperaturen steg nemelig yderligere, og flere steder i landet nåede man op på temperaturer, der ville have sat varmerekord, hvis det da ikke havde været for de helt sensationelle 26,9 grader, som er blevet dagens foreløbigt højeste temperatur i Store Jyndevad - helt nede ved den dansk-tyske grænse.

Flere steder nåede over rekorden fra 1978
At varmen var helt usædvanlig kan man få et lille indblik i ved at betragte de steder, hvor det var varmere end den tidligere varmerekord fra 1978.

Ud over i Store Jyndevad nåede man følgende steder over 24,1 grader, som den gamle rekord lød på:

Askov ved Vejen med 25,3 grader, Årslev på Fyn med 25,0 grader, Abed på Lolland med 24,8 grader, Beldringe ved Odense med 24,6 grader, Isenvad i Midtjylland samt Billund med 24,4 grader, Borris i Vestjylland og Karup med 24,3 grader,

Helt sensationel rekord
Den nye rekord, der kan betegnes som helt sensationel, er ikke bare blevet slået - den er blevet slået med flere længder. Det er helt usædvanligt, at vi ser en varmerekord som lørdagens, der slår den gamle med hele 2,8 grader.

Dagens 26,9 grader i Store Jyndevad sætter således helt nye standarder for, hvor varmt det kan blive i Danmark i oktober måned.

Også seneste sommerdag
Med 26,9 grader har vi også en sommerdag, der er den absolut seneste vi nogensinde har oplevet i Danmark.

Varmerekord og den ekstremt sene sommerdag er kommet i hus efter ekstremt varm luft for årstiden fra Sydvesteuropa er strømmet op over hele Vesteuropa - og frem mod Danmark. Det har ud over den sensationelle varmerekord lørdag også fredag givet ekstrem varme.

Fredag eftermiddag nåede man i Store Jyndevad 25,6 grader.