Nye tal: Februar blev endnu en 'usædvanlig' varm måned på Jorden

16x9
I London satte man i februar ny britisk varmerekord. Foto: Toby Melville / Ritzau Scanpix

Europa var et af de steder, der fik en usædvanlig varm februar med flere varmrekorder.

Den varme klimatrend på Jorden fortsatte i februar, hvor vi globalt set fik den femte varmeste februar på kloden i 139 år.

Februar blev dog præget af store regionale forskelle. I Europa oplevede vi en af de varmeste februar måneder nogensinde med flere temperaturrekorder.

Fire af de fem varmeste februar måneder i de sidste fem år  

Den globale temperatur var i februar 0,79 grader varmere end gennemsnittet for hele det 20. århundrede.

Det viser tal fra den amerikanske vejrtjeneste NOAA's klimacenter, der har indsamlet og analyseret temperaturmålinger siden 1880.

Den globale temperatur for februar siden 1880. Søjlerne viser afvigelsen i forhold til gennemsnitstemperaturen for hele det 20. århundrede.
Den globale temperatur for februar siden 1880. Søjlerne viser afvigelsen i forhold til gennemsnitstemperaturen for hele det 20. århundrede. Foto: NOAA / National Climatic Data Center

Februar 2019 overgås kun af 1998, 2015, 2017 og rekordåret 2016, hvor temperaturen på Jorden var 1,21 grader over det normale for årets anden måned.  

Dermed har fire af de fem varmeste februar måneder globalt set været inden for de seneste fem år.

Store regionale forskelle - med rekordvarme i Europa

Mens Jorden som helhed havde en varmere februar end normalt, var der især på den nordlige halvkugle store temperaturforskelle.

Den globale temperatur i februar 2019 i forhold til gennemsnittet for perioden fra 1981 til 2010.
Den globale temperatur i februar 2019 i forhold til gennemsnittet for perioden fra 1981 til 2010. Foto: National Climatic Data Center

I den centrale del af Nordamerika og i dele af Asien var februar kold. Her havde man temperaturer, der var ned til tre grader lavere end normalt, mens Alaska, det centrale Rusland og Europa havde en varm februar med temperaturer, der var op til fire grader over det normale. 

I store dele af Europa ramte usædvanlig varme i den sidste uge af februar, og varmefremstødet gav flere steder Europa anledning til, der blev sat nye varmerekorder.

I Storbritannien oplevede man for første gang temperaturer over 20 grader i februar, da der i Kew Gardens i London blev målt 21,2 grader.

Sådan så det ud i Green Park London den 26. februar.
Sådan så det ud i Green Park London den 26. februar. Foto: Niklas Halle'n / Ritzau Scanpix

I Holland satte man ny rekord med 19,8 grader i De Bilt, mens man i Luxembourg med 19,8 grader også satte ny februarrekord.

Også Østrig fik sidst i februar ny varmerekord, da temperaturen to steder i det østlige Østrig nåede sommerlige 24,2 grader.     

I Sverige satte man også ny varmerekord for februar, da temperaturen Karlshamn den 26. februar steg til 16,7 grader.

Samme dag kulminerede februarvarmen også over Danmark, hvor temperaturen i Tirstrup steg til 15,8 grader. Det var en tangering af den danske februarrekord fra 1990.

Februar blev generelt usædvanlig mild i i Danmark, hvor vi med en middeltemperatur for hele måneden på 4,3 grader havde den sjette varmeste februar siden 1873.  

Store forskelle mellem landområder og oceanerne

De nye data fra det amerikanske klimacenter viser også, at der i februar var store temperaturforskelle mellem landområder og oceanerne.

For klodens landområder blev februar blot den 15. varmeste, mens temperaturen hen over oceanerne var den næsthøjeste i februar siden de globale temperaturmålingerne begyndte i 1880.    

Vinteren blev den fjerde varmeste

Med februar måneds tal kan den globale temperatur for vinteren 2018/2019 også gøres op.

Globalt set blev de tre vintermåneder december, januar og februar 0,84 grader varmere end normalt. Det gjorde vinteren til den fjerde varmeste siden 1880.

Den globale temperatur for de tre vintermåneder december, januar og februar siden 1880. Søjlerne viser afvigelsen i forhold til gennemsnitstemperaturen for hele det 20. århundrede.
Den globale temperatur for de tre vintermåneder december, januar og februar siden 1880. Søjlerne viser afvigelsen i forhold til gennemsnitstemperaturen for hele det 20. århundrede. Foto: National Climatic Data Center

I Danmark endte den forgangne vinter 2,9 grader varmere end normalt med en middeltemperatur på 3,4 grader.

Det gjorde vinteren til den syvende varmeste i Danmark i 146 år.