To voldsomme cykloner rammer Australien - på samme tid

Australien bliver de nærmeste dage ramt af to meget kraftige tropiske cykloner. Den ene har allerede ramt Australien én gang.

Australien blev tidligere på ugen ramt af cyklonen Trevor, og nu er der udsigt til, at selv samme cyklon rammer kysten endnu en gang.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Som om det ikke var nok, så rammer endnu en særdeles voldsom cyklon den nordvestlige del af Australien i weekenden.

Trevor og Veronica

Med andre ord trues Australien nu af to særdeles kraftige tropiske cykloner, som med kort tids mellemrum vil ramme forskellige egne af landet.

Over Carpentariabugten i det nordøstlige Australien befinder den ene kraftige cyklon sig. Den har fået navnet Trevor, og ramte tidligere på ugen Cape York-halvøen som en kategori-3 cyklon.

Trevor har igen samlet kræfter over det varme hav og har nu sat kursen mod sydvest - direkte mod Northern Territory.

Her vil den ramme kysten lørdag formiddag lokal tid (natten til lørdag dansk tid), som en kategori-2 cyklon med middelvinde på 46 meter per sekund, og vindstød på 56 meter per sekund.

Derudover forventer de australske meteorologer, at der kan falde op mod 400 millimeter regn, når Trevor går i land.

Samtidigt rammer en endnu kraftigere cyklon den nordvestlige del af Australien søndag formiddag lokal tid (natten til søndag dansk tid).

Det er cyklonen Veronica, som netop nu er en kraftig kategori-4 cyklon med middelvinde på 59 meter per sekund og vindstød på hele 72 meter per sekund.

Veronica vil ramme kysten - og gå i land - som en kategori-2 eller 3 cyklon med meget kraftig vind og enorme nedbørsmængder.

Visse prognosemodeller viser, at der kan falde op mod 1000 millimeter regn, når Veronica rammer - eller det, der normalt falder i Danmark i løbet af cirka 17 måneder.

Første gang at Australien rammes af to cykloner på samme tid siden 2015

Det er absolut ikke hverdagskost, at Australien rammes af to cykloner på samme tid. Sidst det skete var i 2015, da cyklonerne Marcia og Lam ramte landet i midten af februar - på samme tid.

Australien rammes af to cykloner på næsten samme tid i weekenden.
Australien rammes af to cykloner på næsten samme tid i weekenden. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Det er dog på denne tid af året, at Australien oftest rammes af cykloner. De dannes over varmt havvand, og efter en lang og rekordvarm sommer omkring Australien, er betingelserne for dannelsen af kraftige cykloner optimal i år.