Sådan så den totale måneformørkelse ud – set fra Månen

På Månen var det en solformørkelse, som lod Jorden stå med en imponerende rød ring.

Det så flot ud, da Månen mandag morgen kunne ses badet i rødt lys under den mere end en time lange og totale måneformørkelse.

Det var dog intet mod det syn, man ville have haft, hvis man havde set formørkelsen fra Månen.

Selv om intet menneske nogensinde har oplevet en måneformørkelse på Månen, giver en animation lavet af det amerikanske rumagentur, NASA, mulighed for se, hvorledes det så ud mandag morgen dansk tid, da Jorden gled ind mellem Solen og Månen.

Kunne ses som en rød ring om Jorden

Dét, man kunne opleve fra Månen, var en solformørkelse, hvor Månen i mere end time befandt sig i Jordens helskygge.

Til forskel fra en jordisk solformørkelse, hvor intet sollys når frem til Jorden, fordi Månen ingen atmosfære har, gav Jordens atmosfære anledning til et spektakulært skue, som samtidig forklarer den røde farve under en total måneformørkelse.

Idet Jorden bevægede sig ind foran Solen, kunne man fra Månen se en rød ring omkring Jorden samtidig med, at et rødt lys oplyste Månens overflade.

Sådan vil måneformørkelsen se ud fra Månen.
Sådan vil måneformørkelsen se ud fra Månen. Foto: NASA / NASA

Kun rødt lys fra Jordens atmosfære nåede Månen

Selv om Månen under den totale måneformørkelse var helt inde i Jordens helskygge, blev sollyset bøjet af i Jordens atmosfære.

Mens de kortbølgede blå farver blev spredt i Jordens atmosfære, nåede den del af lysets spektrum med de langbølgede røde farver gennem atmosfæren og blev bøjet af, så kun det røde lys kunne nå frem til den ellers formørkede måne.

Solens lys brydes som i en prisme i Jordens atmosfære, og det røde lys når i Jordens skygge.
Solens lys brydes som i en prisme i Jordens atmosfære, og det røde lys når i Jordens skygge. Foto: NASA / NASA

Det er samme fænomen, vi oplever ved både solopgang og solnedgang, hvor de langbølgede røde farver ses først og sidst. Midt på dagen er det den blå farve, der dominerer, når det kortbølgede blå lys spredes på himlen.

Den røde ring omkring Jorden er således alle Jordens solopgange og solnedgange set på en gang.

Røde kratere, stjerner på himlen og dramatisk temperaturfald

Havde man stået på Månen, havde man - ud over at se Månens kratere få en rødlig farve - oplevet at se stjerner og planeter på himlen.

På trods af at himlen er mørk, kan man normalt kun se de mest lysstærke planeter og stjerner fra Månen. Det skyldes Månens manglende atmosfære. 

Det samme gælder blandt andet også for den internationale rumstation, hvorfra det kun er muligt at se stjerner og planeter, når rumstationen befinder sig i Jordens skygge.  

Derudover vil temperaturen falde drastisk. Fra rumsonden Lunar Reconnaissance Orbiter registrerede man under en måneformørkelse i 2011 et temperaturfald på mere end 100 grader.

Intet menneske har set en måneformørkelse fra Månen

Kun 12 mand har i seks amerikanske Apollo-missioner været på Månen, og ingen af dem har oplevet en måneformørkelse. 

Det tætteste nogen har været på at se en måneformørkelse fra Månen er den japanske rumsonde KAGUJA, som i 2009 fra en position bag Månen tog billeder af en delvis måneformørkelse, som den sendte ned til Jorden.