Nu topper vandstanden - her var det værst

En kraftig nordenvind var igen skyld i, at vandet steg omkring Fyn og Sjælland.

Det er blot en uge siden, at vi oplevede stormflod i Danmark, og nu har vandstanden igen været høj hen over natten - og enkelte steder topper den først til morgen.

Ifølge DMI stod vandet allerhøjest i Odense Fjord med 153 centimeter over normalen i en periode fra klokken 00.30 til 01.20, og det er fem centimeter lavere end for en uge siden.

- Det har set alvorligt ud i nat med kraftig vind og skumsprøjt, men vi og borgerne har været godt forberedte, så vi har kun fået et par enkelte borgerhenvendelser, fortæller chefvagt ved Beredskab Fyn, Knud-Otto Westergaard til Ritzau.

Ved Bogense, Kerteminde og Slipshavn (ved Nyborg) var man oppe på 128, 119 og 126 centimeter over normalen, da vandstanden var i top.

Vandet bredte sig ned gennem Storebælt

Fra det nordfynske område har vandet bredt sig ned gennem Storebælt, og i Svendborg stod det i de tidlige morgentimer på 121 centimeter.

- Vi er sluppet billigt, og det er blandt andet, fordi folk har været så hurtige til at hente sandsække og til at lægge dem ud, forklarer Knud-Otto Westergaard.

Nordlollands kyst er ligeledes ramt med 130 centimeter vand ud over normalen onsdag morgen ved Bandholm.

Nordsjællands fjorde ramt i mindre grad

Vandet har også bevæget sig ind i Roskilde Fjord og Isefjord.

I Holbæk toppede vandstanden midt på natten med 129 centimeter, og i Roskilde har man ind til videre målt 95 centimeter. Her kan den endnu stige de kommende timer til lidt over en meter over normalen - ifølge DMI's vandstandsprognose og erfaringer fra tidligere hændelser.

For en uge siden målte man henholdsvis 143 og og 151 centimeter i Holbæk og Roskilde.

Kraftig nordenvind skubber vand fra Kattegat sydpå

Som det også forholdt sig 2. januar, er det en kraftig nordenvind, som har presset store mængder vand fra Kattegat og ned mod kysterne ved Fyn, Sjælland og Lolland.

Onsdag morgen blæser det stadig en hård vind til hård kuling ned gennem Kattegat, og flere gange hen over tirsdag aften og natten til onsdag har man målt vindstød af stormstyrke ved Røsnæs Fyr ud for Kalundborg. Det kraftigste vindstød var på 28 meter per sekund kort før klokken 19.

Vinden er dog generelt svagere end 2. januar, især over Østersøen, og det gør, at man denne gang ikke oplever oversvømmelse fra øst til Møn, Sydsjælland, Falster, Langeland og hele området omkring det Sydfynske Øhav i nær samme grad. Man vil typisk have en meter over normalen her med variationer.

Man taler om stormflod, når havvand som følge af stærk blæst trænger ind over normalt tørre områder bag stranden, så marker, bygninger, husdyr og andet derved kan lide skade. Det er et gammelt dansk begreb, som man også tidligere har betegnet en vandflod.

Man taler imidlertid også om en teknisk stormflod, som har betydning for, hvorvidt forsikringen dækker skader forårsaget af oversvømmelse fra havet. Her kigger man på statistik for, hvor usædvanlig en målt vandstand er på de enkelte lokaliteter.