Ny stormflod kan ramme dele af Danmark

16x9
Stormfloden 2. januar 2019 gav vandstande på op til 1,62 meter i Sønderborg. Her når vandstanden dog ikke ligeså højt på onsdag. Foto: Arne Prip / Seerbillede

Kun en uge efter forrige stormflod kan en del af de danske kyster igen blive ramt.

Mens man langs flere danske kyststrækninger fortsat slikker sårene efter stormfloden i forrige uge, er der dårligt nyt for de mange danskere, der bor nær kysten langs en del af de indre danske farvande.

Især langs kysten på Nordfyn, Odense Fjord, dele af Storebælt, omkring Svendborg samt videre mod øst til Smålandsfarvandet er der risiko for at blive ramt af endnu en stormflod natten til onsdag og onsdag morgen.

Selvom der er usikkerhed forbundet med de maksimale vandstande, er det sandsynligt, at vandstanden vil kunne nå omkring 1,5 meter eller lidt over i Odense Fjord. Langs de andre ovennævnte kyststrækninger vil vandstanden kunne stige mellem 1,2 og 1,5 meter.

I Roskilde Fjord vil vandstanden også stige, og her kan man forvente en vandstandsstigning på mellem 1,1 og 1,3 meter onsdag formiddag, når vandstanden står højest.

Her forventes vandstanden at blive højest natten til onsdag 9. januar og onsdag morgen. Lokalt kan vandstanden stige til 1,5 meter.
Her forventes vandstanden at blive højest natten til onsdag 9. januar og onsdag morgen. Lokalt kan vandstanden stige til 1,5 meter. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Især i Roskilde Fjord er der usikkerhed omkring vandstandshøjden samt tidspunktet for kulmination, da fjorden har en kompleks form, der vanskeliggør prognoserne.

Nord- og nordøstenvind får vandet til at rejse sig

Som tilfældet var det i forbindelse med stormfloden 2. januar, er det kraftig vind fra nord og nordøst, der giver de høje vandstande.

Alligevel er der forskelle fra stormfloden i forrige uge. 

Vinden vil ikke blive nær så kraftig som sidst, hvor det kulminerede med regulær storm fire steder i landet. Onsdag morgen vil det kunne blæse med op til stormende kuling fra nord, men det er nok til at få vandet til at stige.

Vejrsituationen natten til onsdag. Et tidligere stormlavtryk over Polen, sender en kraftig nordenvind ned gennem de indre danske farvande, som giver forhøjet vandstand.
Vejrsituationen natten til onsdag. Et tidligere stormlavtryk over Polen, sender en kraftig nordenvind ned gennem de indre danske farvande, som giver forhøjet vandstand. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Samtidig får vinden en mere nordøstlig komponent, og det gør, at det især bliver det nordlige Lillebælt og Nordfyn, der bliver ramt samt kysten mellem Nyborg og Svendborg. Men også på Lollands nordkyst vil man opleve, at vandet kan stige. 

Der er dog mindre vind over Østersøen, og det betyder, at vandet herfra ikke vil 'skvulpe' i retning af Danmark i ligeså høj grad, som det var tilfældet 2. januar.

Derfor vil vandstanden ikke blive nær så høj i Køge- og Fakse Bugt samt i den sydlige del af Lillebælt og i det sydfynske øhav.