Kraftigt snevejr på vej mod Alperne - trafikkaos og øget lavinefare i Østrig

16x9
Kraftigt snevejr rammer i weekenden store dele af Østrig (Arkivfoto). Foto: Dominic Ebenbichler / Scanpix Denmark

I løbet af weekenden kan der flere steder i Østrig falde over en meter sne.

Efter et snevejr tidligere på ugen ramte Østrig, er endnu et kraftigt snevejr på vej mod Alperne. Det giver i både det sydligste Tyskland og i Østrig enorme mængder sne.

Lørdag morgen sner det allerede på nordsiden af den østlige del af Alperne, hvor fugtig luft fra Nordsøen blæser ned over Tyskland. Når den løftes op over Alperne, giver det anledning til et snevejr, som i løbet af lørdagen og natten til søndag ventes at tiltage, når en varmfront passerer.

Skiturister sneet inde i Østrig

Allerede lørdag morgen er flere bjergpas og vejstrækninger i dalene i store dele af Østrig blevet lukket på grund af lavinefare, og i Sölktal sydøst for Salzburg er mere end 600 skiturister blevet afskåret fra omverdenen. Og med udsigt til mere sne er der ifølge ORF ikke udsigt til til, de kommer ud fra skisportsstedet foreløbigt.

Er du i Østrig - så send dine billeder til TV 2 VEJRET

Også området omkring skisportsstedet Obertauern er begravet i sne efter de seneste dages kraftige snevejr.

Flere steder skal man køre med snekæder 

Snevejret lørdag falder sammen med den helt store udrejsetrafik fra skisportstederne efter juleferien.

Det giver ekstra trafikale problemer, og ÖAMTC, den østrigste pendant til FDM, forudser lang ventetid ved udkørslerne fra skisportsstederne i dalene og lange køer ved grænsen til Tyskland.

Ifølge ÖAMTC er der selv på hovedvejene i regionerne Tirol, Salzburg, Oberösterrich og Steiermark pligt til at køre med snekæder.    

Derudover forudses lørdag eftermiddag og aften store trafikale udfordringer, når mellem 20.000 og 30.000 tilskuere ventes til den traditionsrige skispringskonkurrence i Bischofshofen, der ligger nær det af mange danskere besøgte skisportsted Wagrain.  

Lokalt over 150 centimeter sne i weekenden

I løbet af lørdag sætter det kraftige snevejr ind, og fra lørdag eftermiddag og frem til søndag morgen vil der flere steder i det sydligste Tyskland og i store dele af Østrig falde fem til ti centimeter sne i timen.

Mest ventes der at komme i regionerne Tirol og Salzburg, hvor der frem til mandag kan være faldet over en meter sne. Nogle prognoser truer lokalt med mere end 150 centimeter sne.

Prognose: Forventet mængde sne indtil mandag klokken 14.
Prognose: Forventet mængde sne indtil mandag klokken 14. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

I løbet af lørdag aften, når varmfronten passerer, går sneen over i regn ned til omkring 1000 meters højde.

Således bliver det tøvejr med våd sne i de fleste dale, mens skiområderne generelt vil få store mængder sne hen over weekenden.

Advarer om risiko for laviner

Med udsigt til mere end en meter sne, øges risikoen for laviner.

Allerede lørdag er der lavinevarsel fire på en skala fra et til fem i store dele af Østrig, og det forventes i det kommende døgn, at flere dale og bjergpas på grund af lavinefaren vil blive lukket.

De østrigske myndigheder advarer også de skiløbere, der enten står på ski uden for pisterne eller tager på tur på egen hånd om den enorme risiko, det er forbundet med i de kommede døgn.