Alperne begravet i sne - og der er mere på vej

Visse steder ligger der over tre meter sne - og der kan falde over én meter mere i løbet af weekenden.

Mens eventuelt vintervejr fortsat lader vente på sig her i Danmark, er sneen væltet ned i store dele af Alperne de sidste par dage.

Efter et par dage med tørvejr omkring nytår begyndte sneen at falde over det sydlige Tyskland og store dele af Østrig den 1. januar.

I løbet af de følgende to døgn faldt der mellem 20 og 30 centimeter sne flere steder - men lokalt faldt der endnu større mængder.

Mest sne er der faldet på Tysklands højeste punkt, Zugspitze (2962 meter), hvor der på 48 timer faldt 65 centimeter sne.

Heraf faldt de 55 centimeter på blot ét døgn fra den 1. til 2. januar. Således er den samlede snedybde på Zugspitze nu hele 250 centimeter.

Heavy snowfall and thick snow in Zillertal Arena (1920 m), Tyrol, Austria last night, January 2/3. Report: Skigebiete-Test

Posted by Severe Weather Europe on Thursday, January 3, 2019

Det kraftige snefald var kombineret med meget kraftig blæst, og i lufthavnen i Innsbruck blev der eksempelvis målt vindstød på 30 meter per sekund, hvilket svarer til stærk storm.

Kombinationen af kraftig vind og snefald har ført til voldsom snefygning og dermed drivedannelser mange steder.

Videoen ovenfor er optaget i Zillertal nær Tyrol den 2. januar om aftenen, hvor der var tæt snefald.

Den største snedybde i Alperne skal man til Sölden i Tyrol for at finde. Her lå der hele 330 centimeter sne på Schwarze Schneid i 3340 meters højde fredag morgen.

Endnu kraftigere snevejr på vej

Selvom snevejret ophørte i løbet af torsdagsdøgnet, så har der kun været knap ét døgn med opholdsvejr. Et nyt, og endnu mere intenst snevejr, er nemlig ved at begynde over området.

Allerede fredag formiddag begyndte det igen at sne flere steder i det sydlige Tyskland, samt over store dele af Østrig, og snevejret vil brede sig til en større del af Alperne henover weekenden.

Store mængder sne i Capracotta, Italien den 3. januar 2019.
Store mængder sne i Capracotta, Italien den 3. januar 2019. Foto: / Cesare Toscani / Rete Meteo Amatori/Severe Weather Europe

Ifølge de seneste prognoser, kulminerer snevejret lørdag aften og natten til søndag.

Generelt kan der falde mellem en halv og én meter sne henover weekenden, som altså vil lægge sig til de i forvejen meget store snemængder, der allerede er i den centrale og østlige del af Alperne.

I første omgang vil sneen falde fra cirka 300 meters højde, men i weekendens løb hæves snegrænsen til omtrent 1000 meters højde.

Det betyder også, at mange af de sydtyske og østrigske skisportssteder kan se frem til meget store mængder nysne.

De store mængder nyfalden sne øger også risikoen for laviner betragteligt.

Ved flere bjergskråninger kan det således være forbundet med fare at opholde sig under - og efter - snevejret, når den porøse nysne kan risikere at styrte ned ad bjergskråningerne.