Ny prognose: Sådan bliver vinterens vejr

16x9
Ifølge DMI kan den kommende vinter blive koldere end normalt. Foto: Ritzau Scanpix

Ifølge DMI går vi en vinter i møde, som vil blive både koldere og mere tør end normalt.

Måske er det en god idé at finde huen og handskerne frem, inden vinteren står for døren. I hvert fald hvis man skal tro på den nyeste sæsonprognose fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

Prognosen, som blev offentliggjort onsdag, viser, at vi kan gå en vinter i møde, som både bliver koldere og mere tør end normalt.

Ifølge prognosen vil december starte med højtryksvejr nær Danmark, mens lavtryk med fronter og regn holder sig på behørig afstand. Især i begyndelsen af måneden kan kold luft med snebyger nå frem til landet.

Alligevel kan der i perioder være indslag med mildere vejr og vestlige vinde, men samlet set ser måneden ud til at blive mere tør end normalt.

Når vi kommer om på den anden side af nytår, venter der os endnu en måned med mulighed for vintervejr. Igen vil et højtryk nær Danmark i perioder kunne generere tørre og kølige østlige vinde, men usikkerheden er stor.

Dog er der mulighed for betydeligt koldere vejr, hvis strømningen i stratosfæren ændrer sig. Det skete i løbet af forrige vinter forud for det bastante kuldefrembrud, som ramte Danmark i slutningen af februar.

Februar kan blive koldest

DMI vurderer, at februar vil blive vinterens koldeste måned. Der er nemlig tegn i de langfristede modeller, der peger på, at kolde vinde fra nord og øst vil dominere vejret det meste af den sidste vintermåned.

I perioder vil der kunne komme sne og frost, hvis man skal tro DMI.
I perioder vil der kunne komme sne og frost, hvis man skal tro DMI. Foto: Steen Petersen / Privatfoto

Samtidigt kan der komme sne, selvom måneden igen vil blive mere tør end normalt. Det er et resultat af, at kold luft kan indeholde mindre vanddamp end varm.

Som helhed er DMI's bud, at vinteren 2018-19 vil blive "noget koldere end normalt" - og mere tør. Alligevel vil der i perioder være indslag af mildere vejr.

Koldt er ikke nødvendigvis koldt

Det er dog vigtigt at understrege, at "koldt vejr" ikke nødvendigvis er ligeså koldt, som man tror. Når meteorologer refererer til "normaler", så er det temperaturgennemsnittet i perioden 1961-90, man mener.

DMI taler derimod om 20-års klimanormal, som er væsentligt lunere end 1961-90-normalen.

Stor usikkerhed

Ovenstående prognose bygger alene på DMI's modeller for den kommende sæsons vejr, og den er i sagens natur behæftet med stor usikkerhed. Derfor kan der sagtens forekomme vejrtyper, som ikke er beskrevet i sæsonprognosen.

Sidste år blev det voldsomme kuldefrembrud i februar først for alvor varslet, få uger før det ramte.