Endnu en gang tæt tåge - især over Jylland

16x9
Tæt tåge i Helsingør den 8. november 2018. Igen fredag (den 9. november) er der tæt tåge i store dele af Jylland samt på Fyn. Foto: Ole Nielsen / Privatfoto

Fredag morgen er store dele af landet igen indhyllet i tæt tåge.

Det er nok engang en god idé at køre afsted i god tid, når man skal afsted på arbejde fredag morgen.

Tæt tåge er i nattens løb dannet over store dele af Jylland og Fyn, og reducerer sigtbarheden ganske betragteligt.

Luftens indhold af vanddamp kan udtrykkes gennem flere forskellige størrelser, hvor af den relative fugtighed nok er den mest kendte.

Relativ fugtighed fortæller, hvor meget vanddamp der aktuelt er i luften holdt op mod, hvor meget der maksimalt kan være. Den relative fugtighed udtrykkes i procent. Styrken ved dette mål er, at det man hurtigt får et overblik over, om luften er tør eller fugtig. Svagheden er at man ikke kan se, hvor meget vand der er i luften

Dugpunktstemperatur er et direkte mål for, hvor meget vanddamp, der er i luften. Dugpunktstemperaturen eller blot dugpunktet er den temperatur, som luften skal afkøles til, for at der udkondenseres flydende vand. Man ser det i praksis, når badeværelsesspejlet dugger til: Her er spejlets overfladetemperatur under den fugtige badeværelseslufts dugpunktstemperatur. Styrken ved dette mål er, at man har et direkte tal for luftens vandindhold. Jo højere dugpunkt, jo mere vand i luften.

Flere steder meldes der om sigtbarheder helt ned til 50 meter, hvilket på det nærmeste gør oversigtsforholdene ikke-eksisterende.

I modsætning til flere af de foregående nætter, er det næsten udelukkende vest for Storebælt, at tågen ligger tæt fredag morgen.

Øst for Storebælt er sigtbarheden generelt på mellem to og fem kilometer, hvilket per definition er svarende til 'dis'.

Den tætte tåge er dannet i aftenens og nattens løb som et resultat af, at luften er blevet afkølet. Den luftmasse, som siden onsdag eftermiddag er blæst op over Danmark fra syd og sydøst, er både lun for årstiden, men også ganske fugtig.

Det betyder, at vanddampen i luften let kondenserer, hvis temperaturen falder - for så kan luften indeholde mindre vanddamp. Det er netop, hvad vi har været vidne til flere af de foregående nætter.

Som fredagen skrider frem vil tågen langsomt lette, men det vil forblive gråvejr med regn af og til - især mod vest.