Voldsom orkan kan give forhøjet vandstand på over tre meter i USA

16x9
En lystbådhavn i byen Marathon i Floridas område Keys bukkede under for orkanen Irma. Sådanne scener kan vi meget vel komme til at se, når Florence går i land. Foto: CARLO ALLEGRI / Scanpix Denmark

Forhøjet vandstand og høje bølger bliver det mest ødelæggende ved Florence, og siden kan regn inde over land forværre problemerne.

Myndighederne i USA har iværksat en omfattende evakuering af en million mennesker i de områder langs den amerikanske sydøstkyst, som kan blive ramt af den tropiske orkan Florence natten til fredag og i løbet af fredag dansk tid.

Tirsdag formiddag udstedte det amerikanske orkanvarslingscenter, NHC, et opdateret varsel i forbindelse med Florence. Her advares der om risiko for livstruende oversvømmelser.

Man forventer en forhøjet vandstand på tre til fire meter på de mest udsatte steder, og i kombination med høje bølger vil normalt tørre områder kunne blive oversvømmet

Dertil kommer bølger, som i prognoserne kan være op til 15 meter høje tæt på kysten, hvorfor man må forvente udbredte og voldsomme ødelæggelser.

Orkanen Florence vil kunne hæve vandstanden til mellem to og fire meter omkring Cape Lookout og Morehead City i North Carolina. Hele kysten mellem Edisto i South Carolina og grænsen mellem North Carolina og Virginia er omfattet af det seneste varsel.
Orkanen Florence vil kunne hæve vandstanden til mellem to og fire meter omkring Cape Lookout og Morehead City i North Carolina. Hele kysten mellem Edisto i South Carolina og grænsen mellem North Carolina og Virginia er omfattet af det seneste varsel. Foto: TV 2 VEJRET

Der er stormflodsvarsel for hele strækningen fra Edisto Beach i South Carolina og op til grænsen mellem North Carolina og Virginia. En strækning på omkring 700 kilometer.

Konsekvenserne kan derfor være uoverskuelige for de beboere og bebyggelser, som er på den kyststrækning, der bliver ramt.

Alvorlige konsekvenser, uanset hvor Florence rammer

De seneste prognoser peger på, at det er området mellem Cape Fear og Cape Lookout i North Carolina, som bliver ramt værst.

Kysten omkring og nord for Cape Fear i North Carolina ser i øjeblikket ud til at blive ramt hårdest af orkanen Florence.
Kysten omkring og nord for Cape Fear i North Carolina ser i øjeblikket ud til at blive ramt hårdest af orkanen Florence. Foto: TV 2

Men tilstødende kystområder, både nord og syd for ovenstående strækning, kan også være i fare, for orkanens endelige bane er endnu usikker. Med tre dage til at den rammer, er usikkerheden i prognosen nemlig ofte nogle hundrede kilometer.

Og alle kyststrækninger i området er særdeles sårbare, da kysten er meget flad, og mange bebyggelser derfor ligger i havniveau. Uanset hvor orkanen rammer, vil det derfor have store konsekvenser.

- North Carolina tager orkanen Florence alvorligt. Det bør I også gøre. Forbered jer nu, udtalte guvernør Roy Cooper i North Carolina mandag aften på et pressemøde.

Også præsident Donald Trump har advaret befolkningen i de berørte delstater og opfordret til at flytte sig i sikkerhed, når orkanen rammer.

En kanal er fyldt med vraggods i byen Marathon i Florida Keys efter orkanen Irma. Konsekvenserne kan blive de samme ved kysten i North Carolina senere på ugen. Kysten er nemlig meget flad og lav og dermed sårbar.
En kanal er fyldt med vraggods i byen Marathon i Florida Keys efter orkanen Irma. Konsekvenserne kan blive de samme ved kysten i North Carolina senere på ugen. Kysten er nemlig meget flad og lav og dermed sårbar. Foto: Marc Serota / Scanpix Denmark

Fornyede oversvømmelser inde fra land

Når stormfloden ved kysten er overstået, er problemerne dog langt fra overstået.

For Florence går stort set i stå inde over land med store regnmængder til følge. Antageligt over 250 millimeter mange steder, flere steder over 500 millimeter og helt lokalt har prognoserne 700 til 800 millimeter regn i løbet af et par dage.

Når Florence går i land, aftager vinden med det samme, men regnen vil fortsætte med at falde i lang tid og i store mængder. Det kan give fornyede oversvømmelser ved kysten, når vandet skal ud gennem floderne.
Når Florence går i land, aftager vinden med det samme, men regnen vil fortsætte med at falde i lang tid og i store mængder. Det kan give fornyede oversvømmelser ved kysten, når vandet skal ud gennem floderne. Foto: TV 2 VEJRET

Al regnvandet skal ud til kysten igen gennem floder, som med stor sandsynlighed vil gå over deres breder og give fornyede problemer med oversvømmelser.

Senere tirsdag kommer der givetvis varsler fra myndighederne omkring den forestående stormflod, og heraf vil de præcise forventede vandstande også fremgå.