Ustadigt bygevejr giver skypumper over Danmark

16x9
Lille skypumpe set ud for Sejerø lørdag eftermiddag. Foto: Helle Nørrevang / Privatfoto

Lørdag eftermiddag blev der set en skypumpe nær Sejerø.

Lørdag byder vejret på både regn- og tordenbyger, perioder med solskin, et 'hav' af regnbuer og sågar også enkelte skypumper.

En af disse blev foreviget nær Sejerø over Sejerøbugten, hvor man tydeligt kunne se en 'snabel' hænge ned fra undersiden af skyen.

Skyen, hvorfra skypumpen udgår, er en såkaldt 'cumulus congestus', hvilket er det sidste stadie, en cumulussky gennemgår, inden den bliver til en egentlig bygesky - det man kalder en 'cumulonimbus'.

Skyerne er opstået i den ustabile luft, der i de seneste dage har befundet sig over Danmark.

I bygeskyer under udvikling opstår der let turbulens ved overfladen, og dermed kan der opstå små hvirvler. Desuden findes der opvinde under skyen, og i visse tilfælde - som tilfældet var det i går - kan sådanne hvirvler 'fanges' af en opvind og strækkes ud i lodret retning.

Når en hvirvel strækkes, så øges dens rotationshastighed, ligesom vi kender det fra skøjteprinsessen, når hun foretager en piruette.

Så hvis man befinder sig et sted med god udsigt til skyerne i dag, så kan det være, at man lige skal kaste et ekstra blik mod himlen. Det kan man med fordel også i aften og i nat, når stjerneskudssværmen Perseiderne fører sig frem på himlen.