Ustadig og kølig lørdag - her er der risiko for skybrud

16x9
Lørdag byder på masser af byger - som lokalt kan give skybrud. Arkivfoto. Foto: Eva Nielsen / Privatfoto

Et lille lavtryk bevæger sig gennem Danmark med byger og kan give lokale skybrud.

Vejret har i allerhøjeste grad slået om, og nu er det vestenvindsvejr, der dominerer.

Det mærker vi som køligere vejr med blæst og byger. Selvom det barske vejr kulminerede fredag med stormen Johanne, bliver lørdag også en ustadig affære.

Kraftig regn og skybrud

  • Kraftig regn er, når der falder mere end 24 mm regn over en periode på maximalt seks timer
  • Skybrud er, når der falder mere end 15 mm regn over en periode på maximalt 30 minutter
  • Kraftig regn og i særdeleshed skybrud kan give anledning til oversvømmede kældre, viadukter og andre lavtliggende områder samt risiko for akvaplaning.

Kraftig regn og især skybrud er ofte forårsaget af tordenbyger. Ved at tælle antallet af sekunder imellem lynet og tordenbraget kan du regne dig frem til, hvor langt væk fra dig lynet slog ned.

Et lille lavtryk tager turen fra Nordsøen mod nordøst, og passerer derfor lige henover Danmark.

Med sig har det en hel del byger, som stedvis er med torden. Lørdag morgen befinder en af de kraftigste byger sig over Djursland, hvor der også er en del lynnedslag.

Risiko for skybrud

Udover at kunne være ledsaget af torden, vil mange af bygerne også være så kraftige, at de stedvis kan være med skybrud. Skybrud defineres som en nedbørsmængde på mindst 15 millimeter regn på 30 minutter.

Over det orange område er der risiko for skybrud frem til lørdag aften.
Over det orange område er der risiko for skybrud frem til lørdag aften. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

Der er lørdag morgen endnu ikke registreret skybrud, men i den sydvestlige del af Jylland er der flere steder faldet mellem 20 og 30 millimeter regn i alt. 'Topscoreren' er Nordby på Fanø, hvor der er løbet 30,2 millimeter regn gennem nedbørsmåleren. Desuden er der i Esbjerg faldet 57,4 millimeter over to døgn.

Breder sig mod øst

Generelt vil de krafigste byger være at finde over den vestlige del af landet, men som lørdagen skrider frem, vil bygerne brede sig til en større del af landet. Der er dog en tendens til, at intensiteten af bygerne svækkes en smule, jo længere mod øst de bevæger sig.

Samlede nedbørsmængder frem til lørdag aften klokken 20. Lokalt kan der dagen igennem falde 20-30 millimeter regn. De største nedbørsmængder vil falde i den vestlige del af landet.
Samlede nedbørsmængder frem til lørdag aften klokken 20. Lokalt kan der dagen igennem falde 20-30 millimeter regn. De største nedbørsmængder vil falde i den vestlige del af landet. Foto: TV 2 VEJRET

Dermed er risikoen for skybrud over de østlige egne mindre, men ikke helt udelukket.

Udover masser af byger og skyer, så må vi tage os til takke med temperaturer der højest når 18-19 grader, og en vind der ved kysterne kan nå kulingstyrke.