Brandvarm onsdag bringer ozonforurening fra Frankrig til Danmark

16x9
Onsdag bliver brandvarm, men også med vind. Måske kommer personer med luftvejsproblemer til at mærke et forhøjet ozonniveau. Foto: Markus Winkler / Unsplash

En søndenvind tager ozon med sig fra resten af Europa, og det fører til et usædvanligt højt niveau herhjemme. Der er dog ingen grund til panik.

Onsdag står det på tårnhøje temperaturer, og nogle steder ser det endda ud til at nå op på 35 grader.

Det kan få de fleste danskere til at trække udenfor i skyggen eller mod kysterne.

Hvis man har problemer med luftvejene skal man dog ikke bevæge sig alt for langt væk fra hjemmets trygge vægge, for den ekstreme varme kombineret med søndenvinden betyder, at vi onsdag vil opleve et usædvanligt højt niveau af ozon i luften.

Ifølge Institut for Miljøvidenskabs prognoser vil ozonkoncentrationen i den sydøstlige del af landet nå op omkring 160 mikrogram per kubikmeter luft. Det er noget mere end det normale niveau på mellem 50 og 100.

Sjælland og det meste af Fyn vil ved middagstid onsdag have en ozonkoncentration på mellem 140 og 160 mikrogram per kubikmeter.
Sjælland og det meste af Fyn vil ved middagstid onsdag have en ozonkoncentration på mellem 140 og 160 mikrogram per kubikmeter. Foto: Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet

Kommer sydfra

Ifølge TV 2s meteorolog Sebastian Pelt skyldes den høje ozonkoncentration både varmen og vindretningen.

- Ozon dannes blandt andet under varme forhold og kommer især fra de gasser, der kommer fra forurening fra biler og fabrikker. Onsdag kommer vinden sydfra, og vi får derfor den ozon, andre europæiske lande har udledt, fortæller han.

I Frankrig er ozonniveauet i luften lige nu særligt højt, og det er blandt andet en fortyndet udgave af den luft, der onsdag vil blæse ind over Danmark.

- Der sker en udtynding undervejs, så jeg tvivler på, at der er nogen, der vil mærke det. Onsdag får vi høje værdier efter danske normaler, men ikke farlige værdier, så man skal ikke gå i panik, siger meteorologen og fortæller, at man i Danmark når ozonkoncentrationer som onsdagens omtrent hvert tredje år – senest i 2016.  

Først hvis værdierne kommer op over 240 mikrogram per kubikmeter, advarer Miljøstyrelsen mod at færdes udendørs, da det kan give vejrtrækningsproblemer.

Kan måske lugtes

Selvom det nok er de færreste, der overhovedet vil registrere, at der er mere ozon end normalt i luften onsdag, kan dem med særligt god lugtesans måske alligevel opdage det.

- Ozon er en farveløs gas, så man kan ikke se den, men den har en duft, der minder lidt om den, der kan opstå, når der er statisk elektricitet, fortæller Sebastian Pelt.

Vil man gerne nå at opleve lugten, skal det dog ske i løbet af onsdagen.

Torsdag vender vinden og kommer i stedet med frisk luft fra vest, og allerede tidligt om morgenen vil ozonkoncentrationen igen være normal.