Tropisk orkan ligger ud for USA - og har kurs mod Europa

16x9
Den tropiske orkan Chris set fra satellit klokken 23 dansk tid den 10. juli 2018. Foto: NOAA / CIRA

Der er nu for alvor kommet gang i orkansæsonen, og orkanen Chris kan få betydning for det danske sommervejr.

Årets anden tropiske orkan i Atlanterhavet og Caribien ligger onsdag ud for USA's Østkyst. Den har fået navnet Chris, og den fortsætter det kommende døgn med at tage til i styrke.

Den tropiske orkan ligger 390 kilometer øst for North Carolinas atlanterhavskyst, og er dermed på behørig afstand af den amerikanske kyst.

Med vindhastigheder på 45 meter per sekund og vindstød op til 55 meter per sekund er Chris onsdag formiddag en kategori-2 orkan på en skala, der går op til fem.

Kan give 150 millimeter regn i Canada

Orkanen Chris blev dannet søndag, hvor den som en tropisk storm fik sit navn. Mandag og tirsdag bevægede den sig ud for USA's kyst hen over relativt køligt vand, og først da den mandag aften nåede ud over varmt havvand tog den hurtigt til i styrke.

Tirsdag aften blev den opgraderet til årets andet tropiske orkan, og hen over natten havde den udviklet sig yderligere til en katgeori-2 orkan.

Frem til i nat vil den fortsætte med at tiltage lidt i styrke. Herefter svækkes den langsomt og ventes at kunne ramme canadiske New Foundland som en kategori-1 orkan.

Dermed slipper USA for mødet med orkanen Chris. Kun store bølger kan slå ind over den amerikanske østkyst. I Canada vil man ved New Foundland kunne få vindstød af stormstyrke og op til 150 millimeter regn.

Orkan Chris kan ramme Europa Video: Anders Brandt

Chris kan ramme Europa

Fra Canada vil den tropiske storm bevæge sig videre over køligere havvand i Nordatlanten. Dermed forvandles den til et almindeligt lavtryk, som vil fortsætte sin vej mod øst.

Orkanen vil i næste uge fortsætte sin bane hen over Atlanerhavet med kurs mod Europa.

Den tropiske orkan Chris kan således meget vel ende sine dage nær det europæiske kontinent.

Prognoserne er langt fra enige om, hvor Chris bevæger sig hen. Den officielle prognose fra National Hurricane Center lader den fortsætte op mellem Island og Færøerne, hvor den på længere sigt kan gøre en ende på tørken over Danmark.