TV 2 Vejret varsler kraftige vindstød - her risikerer man stormstyrke

16x9
Kraftige vinde blæser ind mod den jyske vestkyst midt mellem et højtryk over de britiske øer og et lavtryk over Finland. Sydnorge er med til at forstærke vinden. Foto: Scanpix

Der er risiko for vindstød af stormstyrke langs dele af den jyske vestkyst fredag aften.

Vejret er i øjeblikket lettere barsk for årstiden, og i går har mange nok skuttet sig lidt i en hård vind til kuling og temperaturer på 12 til 16 grader.

I dag bliver det lige en tand mere barsk, når et noget usædvanligt blæsevejr for årstiden rammer Danmark med en kuling og stedvise vindstød af stormstyrke.

Man kan blive ramt af de bistre vindstød ved den jyske vestkyst, og det er især ved Limfjordens munding ud mod Nordsøen, at man er mest udsat.

Kraftige vindstød kan ramme den jyske vestkyst hen over eftermiddagen og aftenen, og omkring Thyborøn er der risiko for vindstød af stormstyrke til aften.
Kraftige vindstød kan ramme den jyske vestkyst hen over eftermiddagen og aftenen, og omkring Thyborøn er der risiko for vindstød af stormstyrke til aften. Foto: TV 2 VEJRET

Vinden vil være jævnt tiltagende dagen igennem, og omkring Thyborøn kan man fra sidst på eftermiddagen forvente, at vindstødene kan nå styrker på stormende kuling til stormstyrke med hastigheder på 20 til 25 meter per sekund.

Hele eftermiddagen og aftenen vil der dog være kraftige vindstød langs det meste af den jyske vestkyst.

Sydnorge forstærker vinden

Vi ligger midt mellem et højtryk over de britiske øer og et lavtryk over Finland, og midt mellem dem strømmer kølig luft ned over Danmark fra nordvest.

Lige hen over Danmark ændrer trykket sig mest, og det giver de høje vindhastigheder.

Sydnorge ligger desuden som en forhindring for nordvestenvinden, nærmest som en sten i vandet, og det forstærker vinden yderligere.

Det svarer til, at vinden skal rundt om et hjørne, og mange har nok oplevet, at der ofte kan komme skrappe vindstød, når man runder en stor bygning i blæsevejr.

Vinden aftager igen i nat, og i de kommende dage bliver det gradvist varmere og mere solrigt.