Kraftig regn og tordenbyger har ramt Danmark - her fortsætter det

Private målere viser stedvis over 30 millimeter regn hen over eftermiddagen.

Smilene har sikkert været fremme hos mange haveejere og landmænd, for der er faldet regn flere steder hen over det tørkeplagede land.

Enkelte steder har man endda fået en pæn portion, men tørken er så udtalt, at det næppe vil ændre nævneværdigt på graden af tørhed i jordoverfladen.

Ustabil luft fra Vesteuropa strømmer op over Danmark

Stedvis er det blevet til mere end 10 millimeter, og mest regn har man indtil videre fået i Billund med 13,0 millimeter frem til klokken 18, og så følger Kegnæs på Sydals med 10,8 millimeter.

I resten af Midt- og Sydjylland samt på Fyn har man mange steder fået et sted mellem 5 og 10 millimeter, og det gør sig også gældende på Lolland. I resten af landet - undtagen Bornholm og enkelte områder på Sjælland - er der også faldet regn, men i mere beskedne mængder.

Kraftige byger blev dannet over Danmark i løbet af lørdag eftermiddag. Klokken 17.15 ramte tordenbyger blandt andet Østfyn og Lolland.
Kraftige byger blev dannet over Danmark i løbet af lørdag eftermiddag. Klokken 17.15 ramte tordenbyger blandt andet Østfyn og Lolland. Foto: TV 2 VEJRET

Regnen er faldet fra byger, som begyndte at vokse i løbet af formiddagen i en ustabil luft, som strømmer op over Danmark fra sydvest.

Bygerne fortsætter hen over aftenen, og nye kan ramme i nat

Luften er så ustabil, at der også er dannet torden i enkelte af bygerne, og man har registreret 120 lynnedslag i eller tæt på Danmark i dag.

Regnen har i perioder været så kraftig, at vi med stor sandsynlighed har været tæt på skybrudsintensitet, som på videoen i toppen fra Nyborg.

Ingen officielle målere har dog registreret skybrud, som er 15 millimeter på en halv time. Private målere omkring Silkeborg viser dog over 30 millimeter på kort tid, så skybrud kan bestemt ikke udelukkes, selvom det ikke figurerer officielt.

Bygerne fortsætter hen over aftenen i det nordlige Jylland og på dele af Sjælland, og i løbet af natten kan nye byger trække op over landet fra syd. Animationen herunder viser den seneste prognoses bud på forløbet.

Dagens regnbyger trækker videre mod nordøst, men man kan fortsat blive ramt mod nord og øst. Og så er der nye byger på vej. Video: Thomas Mørk