'Blodregn' silede fredag ned over Danmark

16x9
Sand fra Sahara på bilen efter blodregn i Sønderjylland den 13/4 2018. Foto: Anders Brandt / TV 2 VEJRET

Et i Danmark sjældent fænomen kunne fredag morgen opleves i dele af landet, hvor regnen var fyldt med sand fra Sahara.

Hvis du fredag morgen undrede dig over, hvad det var for et rødligt lag af støv, der lå på din bil, så var det sand fra Sahara, der var blæst hele vejen til Danmark.

De fine rødlige sandkorn og støv blev efterladt af det regnvejr, som fredag morgen trak op over den sydvestlige del af landet.

I den sydvestlige del af landet var regnen fyldt med sand og støv fra Sahara. Video: Anders Brandt

Her blev støv og sand fra Sahara af regnen vasket ud af luften og faldt som det i Danmark relativt sjældne fænomen 'blodregn', der har fået sit navn efter farven på den regn, som er fyldt med rødt sand og støv fra Sahara.

Har du taget billede af blodregnen - så send det til TV 2 VEJRET

Blodregnen var kraftigst i Sønderjylland, men hen over dele af Vestjylland og Fyn kan den også være faldet fredag morgen, hvor regnen efterlod et tyndt lag af meget fint rødligt sand og støv.

Støv og sand fra Sahara på bil i Sønderjylland den 13. april 2018.
Støv og sand fra Sahara på bil i Sønderjylland den 13. april 2018. Foto: Anders Brandt / TV 2 VEJRET

Tydeligst kunne det røde saharasand ses på biler, men også havemøbler, der havde fundet tidligt vej til terrassen, havde flere steder fredag morgen et lille lag sand og støv på sig.   

Prognose: Store mængder saharastøv i regnen

At der var tale om blodregn bekræftes af prognoser fra det spanske Barcelona Dust Forecast Center, som viste store koncentrationer af støv i luften over Danmark.

Prognose for fredag den 13. april klokken 8.00: Mængden af støv, der bliver vasket ud med regn - og dermed falder som 'blodregn'.
Prognose for fredag den 13. april klokken 8.00: Mængden af støv, der bliver vasket ud med regn - og dermed falder som 'blodregn'. Foto: Barcelona Dust Forecast Center / Aemet

Prognoserne for mængden af støv, der af regnen blev vasket ud af luften, viste, at der fredag morgen over den sydvestlige del af landet stedvis var udsigt til over 400 milligram støv per kvadratmeter.

Saharstøv gav flot solopgang - og forårsvarme i Danmark

De store mængder sand og støv var blæst til Danmark fra Sahara-ørkenen i Libyen, hvor en sandstorm tidligere på ugen havde hvirvlet store mængder sand og støv til vejrs.

Satellitbillede og indholdet af sand og støv i luften den 13. april: Sand og støv fra Sahara blæser op over Middelhavet og via Østeuropa op over Østersøen og Danmark. Mængden af sand og støv i områder med skyer kan ikke ses på dette billede.
Satellitbillede og indholdet af sand og støv i luften den 13. april: Sand og støv fra Sahara blæser op over Middelhavet og via Østeuropa op over Østersøen og Danmark. Mængden af sand og støv i områder med skyer kan ikke ses på dette billede. Foto: Aqua/Modis / NASA

Det blev herfra transporteret mod nord af en kraftig søndenvind, som bragte det op over Balkan og Østeuropa og videre til Danmark,

Mens sand og støv blev vasket ud og faldt som blodregn over den sydlige del af landet gav saharastøvet en flot solopgang over den nordlige del af landet, hvor man også fik mere end sand og støv fra Sahara.

Solopgang med saharastøv i luften over Sæby den 13. april
Solopgang med saharastøv i luften over Sæby den 13. april Foto: Hanne Salling / Seerfoto

Her var det også ganske lunt. Da solen brød igennem steg temperaturen fredag eftermiddag i både Nordjylland, Midtjylland, Nordsjælland og sågar på Anholt til over 17 grader.

Varmest havde man det fredag i Tylstrup i Vendsyssel og på Røsnæs i Nordvestsjælland, hvor temperaturen begge steder nåede 17,8 grader.  

Kan forekomme i Danmark - men er mest almindeligt i Middelhavslandene

Senest, vi i Danmark oplevede blodregn, var i april i år. Der var også blodregn i april 2014, og i oktober 2012 lå der flere steder et relativt tydeligt lag rødligt støv og sand tilbage efter sand fra Sahara var blæst op over Danmark, som et regnvejr dengang vaskede ud af luften.

Ellers er blodregn noget der oftest ses i Middelhavslandene, når sand og støv fra Sahara blæser mod nord op over Middelhavet. Her kendes den fugtige og varme vind også som 'sciroccoen'.

'Scirocco' giver sandstorm og blodregn i Middelhavet

Netop Middelhavslandene bliver i weekenden ramt af en regulær sandstorm med mulighed for blodregn især i Italien.

Prognose: Mængden af sand og støv i luften søndag den 15. april klokken 8.00.
Prognose: Mængden af sand og støv i luften søndag den 15. april klokken 8.00. Foto: Barcelona Dust Forecast Center / Aemet

Det sker, når et lavtryk over Algeriet giver sandstorm i Sahara og sender store mængder sand og støv op over Middelhavet.

Det giver en kraftig 'scirocco', som ud over store mængder sand og støv i luften og blodregn sender temperaturen op nær 30 grader i Grækenland og giver sommervejr på hele Balkan.