Seneste prognoser - sådan rammer snevejret Danmark

16x9
Et lavtryk over Polen sender en front med sne op over det sydøstlige Danmark. Især områderne ved Østersøen har udsigt til sne med op til fem centimeter. Lokalt har prognoserne endda mere sne, men det er usikkert, hvor meget der kommer. Foto: TV 2 VEJRET

Et lavtryk fra syd giver sne til den sydøstlige del af landet, men der er endnu store usikkerheder i mængder og udstrækning.

Man skulle tro, at det var en aprilsnar, men den er såmænd god nok - påskemorgen, den første dag i april, kan man flere steder i Danmark stå op til snevejr.

Det sker, når et lavtryk bevæger sig op gennem Polen og sender en front hen over den sydøstlige del af Danmark. Fronten giver med stor sandsynlighed sne omkring Østersøen, men det er endnu usikkert, hvor meget sne der kommer.

Snevejret vil især ramme Lolland, Falster, Møn og Bornholm, men man kan også få sne længere mod nord og vest. Mængderne vil dog være størst omkring Østersøen, og her bliver det også ganske blæsende med vindstød af hård til stormende kulingstyrke søndag morgen og formiddag.

Allerede lørdag eftermiddag er der regn og slud i luften hist og her mod syd og sydøst, men i løbet af aftenen vil det - sandsynligvis - begynde at sne flere steder omkring Østersøen, og så kan det vare ved til søndag formiddag på Lolland, Falster og Møn. Bornholmerne kan endda få sne helt frem til søndag eftermiddag.

Både varigheden, snemængderne og nedbørformen er dog usikre.

Lavtryk sydfra tager ofte en østligere kurs

De mest snerige prognoser har 10 til 15 centimeter sne til Bornholm og typisk under fem centimeter til Lolland, Falster og Møn, mens man stedvis på Fyn og Sjælland kan få lidt drys med tilsammen mindre end en centimeter. Og det er i tidsrummet fra lørdag aften og frem til midt på søndag eftermiddag.

Den mest sandsynlige prognose er, at man omkring Østersøen kan få 1-5 centimeter sne, mens resten af landet får under en enkelt centimeter eller helt tørvejr. Man har udsigt til de største mængder på Bornholm, Møn og Falster.
Den mest sandsynlige prognose er, at man omkring Østersøen kan få 1-5 centimeter sne, mens resten af landet får under en enkelt centimeter eller helt tørvejr. Man har udsigt til de største mængder på Bornholm, Møn og Falster. Foto: TV 2 VEJRET

Tidligt lørdag morgen var prognoserne dog mere gavmilde med sne og havde lokalt over 20 centimeter på Bornholm og 5 til 15 centimeter på Lolland, Falster og Møn og også nogle centimeter til dele af Sjælland og Fyn.

Snevejret er imidlertid blevet mindre intenst i de seneste beregninger, som er foretaget i løbet af formiddagen og omkring middagstid.

En af de mere snerige prognoser giver op til ca. 15 centimeter sne på Bornholm, og tidligere havde beregningerne endda over 20 centimeter. Denne prognose er dog højst usikker, og det er mere sandsynligt, at der generelt kommer mindre end på kortet her.
En af de mere snerige prognoser giver op til ca. 15 centimeter sne på Bornholm, og tidligere havde beregningerne endda over 20 centimeter. Denne prognose er dog højst usikker, og det er mere sandsynligt, at der generelt kommer mindre end på kortet her. Foto: TV 2 VEJRET

Det kan ske, når man skal kalkulere snevejret. Lavtryk, som fra syd bevæger sig op over Polen og Østersøen, tager nemlig gerne en østligere kurs end beregnet. Det betyder, at de automatiske prognosemodeller har mere sne, end der rent faktisk ender med at falde.

Når man så kommer tættere på, får prognoserne bedre fat i lavtrykkets forventede kurs, og derfor ser man også ofte, at snemængderne aftager en smule over tid.

Muligheden for kraftig sne omkring Østersøen er imidlertid stadig til stede, for i lavtrykkets beregnede nedbørsområde er der fortsat 10 til 25 centimeter sne - dog ikke over Danmark i de aktuelle prognoser.