Danmark er stået op til iskold og smuk morgen

16x9
Stille og klart vejr har fået temperaturen til at styrtdykke hen over natten. Her ser vi et arkivfoto fra Limfjorden nær Aalborg den 20. januar 2016. Foto: Carsten Bendixen / Privatfoto

Stille og klart højtryksvejr har givet udbredt og relativ hård frost over hele landet.

Med temperaturer på under 10 graders frost og sol, er det en helt særlig morgenstund over Danmark. Isnende kold og iskrystalklar.

-10,9 grader nåede termometeret ned på i Karup mellem klokken 5 og 6, og i det meste af landet ligger temperaturen på mellem 5 og 10 graders frost til at begynde med, og det er kun ved de allermest kystnære vejrstationer, at man måler lidt mildere vejr.

Luften er tør og klar, og derfor skinner solen fra en stort set skyfri himmel. Kun ganske lokalt kan der gemme sig en rimtågebanke i en lavning, og så er der lidt slør på himlen i det nordjyske.

Ellers kan man næppe forestille sig en smukkere morgenstund - når det altså er koldt.

Fra højtryk til lavtryk

Vejret er præget af højtryk fra morgenstunden, men i løbet af dagen begynder et lavtryk at påvirke vejret en smule. Helt præcis er det et såkaldt trug, der nærmer sig nordfra. 

Resultatet er, at slørskyerne over Nordjylland breder sig til større dele af landet, men solen vil med stor sandsynlighed fortsat kunne skinne gennem skyerne. Skyer som består af iskrystaller og ligger i adskillige kilometers højde.

Til aften og hen over natten kan der falde lidt slud eller sne over de nordlige og østlige egne, men tirsdag klarer det igen op med pænt og tørt vejr.