15 graders forskel fra morgen til eftermiddag

16x9
Med tilstrækkeligt varmt tøj og læ kan man nyde forårssolen i dag. Vi får op til fem varmegrader i Midt- og Nordjylland i eftermiddag. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Solen har efterhånden fået magt, og det mærker man især, når det ikke blæser særligt meget.

Foråret er den tid på året, hvor vi ofte ser nogle af de største temperaturudsving hen over dagen.

I dag er ingen undtagelse. For med en iskold begyndelse på dagen og sol og svage vinde har vi udsigt til en relativ mild eftermiddag. I hvert fald sammenlignet med de tidligere dage.

Faktisk har vi udsigt til en forskel fra morgenstundens laveste temperatur til eftermiddagens varmeste stund på mere end 15 grader.

Udgangspunktet var nemlig -10,9 grader i de tidlige morgentimer i Karup i Midtjylland, og prognoserne har omkring fem varmegrader selvsamme sted i løbet af eftermiddagen.

Temperaturen kan nå op på omkring fem grader i den nordlige halvdel af Jylland ud på eftermiddagen. I Karup målte man -10,9 grader i de tidlige morgentimer.
Temperaturen kan nå op på omkring fem grader i den nordlige halvdel af Jylland ud på eftermiddagen. I Karup målte man -10,9 grader i de tidlige morgentimer. Foto: TV 2 VEJRET

Store dele af Midt- og Nordjylland kan se frem til ganske mildt vejr, og hele landet får positive temperaturer.

Mini-føhnvind fra nord

Temperaturen stiger, i forbindelse med at mildere luft strømmer ned over Danmark fra nord i dagens løb. På østsiden af et højtryk finder luften vej ned over de norske fjelde, og det varmer luften en smule og og tørrer den også ud.

Det er samme effekt, som danner de varme og tørre føhnvinde i Alperne - dog på en meget mindre skala her hos os.

Nordenvinden tørrer luften ud i lav højde, men den danner højtliggende iskrystalskyer, som man allerede kan fornemme som et tyndt slør på himlen først på dagen.

Luften strømmer ned over os fra nord. Det varmer den en smule op, men der bliver også dannet en del højtliggende slørskyer i samme omgang. En svag front er i spil, og den kan give slud og sne enkelte steder til aften og i nat.
Luften strømmer ned over os fra nord. Det varmer den en smule op, men der bliver også dannet en del højtliggende slørskyer i samme omgang. En svag front er i spil, og den kan give slud og sne enkelte steder til aften og i nat. Foto: TV 2 VEJRET

Slørskyerne lader dog solen skinne ned igennem sig, så luften omkring os kan blive varmet op til omkring fem grader, hvor det bliver varmest.

Det hvide skær højt over vores hoveder er et forvarsel om, at vejret ændrer sig til aften. Der kan nemlig falde en smule slud og sne i de nordlige og østlige egne hen over aften- og nattetimerne.

Man må dog ikke fortvivle, for i morgen klarer det atter op med pænt vejr til følge, og her kan vi igen få op til omkring fem grader i Jylland.