Flere steder har man fået godt en halv måneds regn på under et døgn

16x9
Arkivfoto. Visse steder på Sjælland har man fået næsten halvdelen af den normale nedbør i marts måned. Foto: Anders Mikkelsen / Privatfoto

Et langvarigt regnvejr har givet store nedbørsmængder over de sydøstlige egne.

Lige siden mandag ved middagstid har man kunnet høre regnen tromme mod ruderne og en konstant dryppen fra træer og tagrender.

Et gedigent regnvejr har givet ganske store mængder vand til den sydøstlige del af landet, og tirsdag morgen regner det fortsat flere steder.

Mest regn er der faldet i Roskilde, hvor DMI tirsdag morgen har målt i alt 22,5 millimeter regn på blot cirka 18 timer. Det svarer til omtrent halvdelen af den normale nedbør i marts måned, hvor man - på 31 dage - kan se frem til 46 millimeter nedbør.

Også i Københavns Lufthavn er der faldet store mængder nedbør - her er der faldet 20,5 millimeter regn siden mandag middag.

Det svarer til 20 liter vand per kvadratmeter eller omkring to store gulvspande vand for hver eneste kvadratmeter.

Kan give oversvømmelser og aquaplaning

Kombinationen af de store mængder regn, smeltet sne og jord, der fortsat er frossen lidt under overfladen, kan give anledning til oversvømmelser flere steder. Mange steder vil lavtliggende områder kunne opleve, at vandet ikke kan komme væk, ligesom man skal være særdeles opmærksom på aquaplaning på vejene - også hvis vand fra omkringliggende marker løber ud på vejen.

Tøbrud og regn ved Visse lidt udenfor Aalborg den 12. marts 2018.
Tøbrud og regn ved Visse lidt udenfor Aalborg den 12. marts 2018. Foto: Thor Bjørn Kjeldberg / Privatfoto

Det omfattende regnvejr er opstået i forbindelse med et lavtryk, der kun meget langsomt har bevæget sig mod nordøst. Det har sendt fronter med regn op over de sydøstlige landsdele i længere tid.

I dagens løb bliver det gradvist opholdsvejr, men man skal ikke forvente kig til solen over den sydøstlige del af Danmark.

Den største nedbørsmængde, der er målt på ét døgn i marts, er hele 54,8 millimeter tilbage i 1970.