Foråret kommer med fuglene

Fuglene trodser det kølige vejr og bebuder forårets komme.

Tågen ligger tæt over Midtfyn med en sigtbarhed, der lige nu kun tillader nærbilleder.

Og jeg kan læse tankerne i fotografens mørke blik: Der er ikke fugls føde på den historie, vi skal i gang med.

Men… lige så trist og tåget og omklamrende det danske vejr kan være, lige så hurtigt kan himmelen åbne sig. Og pludselig denne tirsdag formiddag letter tågen da også over Midtfyn.

En vibe på fødejagt.
En vibe på fødejagt. Foto: Steffen Ortmann / Scanpix Denmark

Endelig! Endelig! Efter mange dage med frost døgnet rundt åbenbarer foråret sig. Man kan ligefrem mærke varmen i ansigtet fra den slørede martssol.

Fuglene har det på samme måde. De store forårsbebudere, blandt andre viben og lærken, var allerede observeret, før kuldebølgen pludselig kom buldrende fra øst. Men lige så hurtigt var fuglene på vingerne og forsvandt igen, fortæller naturvejleder Henrik Kalckar.

Sanglærke.
Sanglærke. Foto: Steffen Ortmann / Scanpix Danmark

- Mange fugle er vejrtrækkere. Det vil sige, at de tager bestik af det aktuelle vejr. Bliver det for surt og koldt, reagerer de ligesom os mennesker og tager en afbudsrejse sydpå, fortæller han.

I første omgang flyver de til Vadehavet. Og er der også her for koldt, flyver de bare videre til Den Engelske Kanal og venter på bedre vejr.

- De har en march-hastighed på op til 60 kilometer i timen. Så de kan hurtigt være tilbage i Danmark, fortæller Henrik Kalckar.

Og denne formiddag i marts, et døgn efter kuldebølgen er banket tilbage til Rusland, er de allerede tilbage.

Dét og meget mere kan du se i videoen ovenfor.

Foråret kommer med fuglene!