Da Kong Gulerod slog Kong Vinter

Danmark fik den noget nær koldeste uge i 30 år med hård frost døgnet rundt. Alligevel blev der hver eneste dag høstet frilandsgulerødder.

"Er du så Kong Gulerod", spørger fotografen. Måske lidt for kækt. Men alt, der bare kan varme lidt, tæller her i den bidende kulde den sidste mandag i februar.

Og Niels Ege Nielsen accepterer stilen. Han har da også lige fortalt, at hans firma, Limfjords Danske Rodfrugter, hvert år producerer 1,7 milliarder gulerødder.

Virksomheden er en af landets største producenter og de høster stort set hver dag året rundt - sibirisk kuldebølge eller ej.   

Det frøs seks grader i nat. Og her op ad formiddagen siger termometret stadig minus tre. Så i den friske østenvind går kulden gennem marv og ben her på den åbne mark i Himmerland.

Arkivbillede.
Arkivbillede. Foto: Shutterstuck / Shutterstuck

Gulerødderne blev sået i maj sidste år. I oktober blev de dækket med plastik, der beskytter mod vinden. Oven på lægges halm, der holder på varmen. Så selv i denne fimbul-vinter-uge hygger gulerødderne sig nede i mulden i fire graders varme.

Den manglende sol på grund af plastikken har stoppet væksten, men alligevel fortsætter gulerødderne med at udvikle sig. De trækker således saft og kraft fra toppen ned i roden og bliver sprøde.

Gulerødder.
Gulerødder. Foto: Gitte Kjærbøl / Scanpix Danmark

Tidligere høstede man gulerødder sommer og efterår og lagde dem i kølelagre, inden de ... lidt slatne ... endte i butikkerne.

Men de sidste to vintre har Niels Ege Nielsen trodset naturens og vejrets orden og har udkonkurreret Kong Vinter.

Hver dag ringer supermarkedskæderne til Limfjords Danske Rodfrugter med nye ordrer. Høstmaskinerne rykker ud på skift til de 140 marker i Nordjylland og på Djursland. I alt 650 hektar med gulerødder.

Fra jorden ryger gulerødderne direkte i containere og videre til pakkeriet i Storvorde øst for Aalborg.

Her bliver de vasket, sorteret og pakket. Og allerede næste morgen ligger de klar i butikkerne til de efterhånden forvænte danske forbrugere.

Og lige så snart frosten er af jorden, sås der nye gulerødder, så produktionen kan køre kontinuerligt året rundt.

Pudsigt nok gulerødder af sorten med det eksotiske navn "Nairobi" - opkaldt efter hovedstaden i afrikanske Kenya, der har tropisk klima.

"Nairobi" har nemlig vist sig bedst egnet til det omskiftelige danske vejr.