Voldsom tropisk cyklon har ramt ø-stat i Stillehavet

Gita ramte Tonga som en kategori 4-cyklon med vindhastigheder omkring 64 meter per sekund.

I ø-staten Tonga i Stillehavet begyndte man tirsdag oprydningen efter den voldsomme tropiske cyklon Gita, der ramte landet i løbet af natten.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Ramte som kategori 4-cyklon

Gita ramte Tonga som en kategori 4-cyklon - den næstkraftigste på skalaen - med vindhastigheder på omkring 64 meter per sekund eller 230 kilometer i timen.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Uvejret ødelagde adskillige bygninger og afbrød strømforsyningen mange steder, da cyklonens øje passerede lige syd om hovedstaden Nuku'alofa.

Ingen meldinger om omkomne

Der er ikke foreløbigt meldinger om omkomne i forbindelse med uvejret, hvilket må betegnes som tæt på et mirakel, hvis det fortsætter med at forholde sig sådan.

Miniputnationen, som ligger cirka 2000 kilometer nordøst for New Zealand, er hjem for omkring 105.000 indbyggere.

Gita bevæger sig det kommende døgn syd om Fiji, som slipper for det værste af uvejret, men Gita kan stadig give store mængder regn i landet.