Danmark ramt af både snevejr, storm og vindstød af orkanstyrke

16x9
Et lavtryk sendte først sne og siden blæst ind over Danmark. Vi fik en fuld storm med vindstød af orkanstyrke. Arkivfoto. Foto: Henning Bagger / Scanpix

Et særligt meteorologisk fænomen gav kraftige vindstød, da Danmark blev ramt af både vintervejr og blæst.

Søndag den 11. februar 2018 blev en dag ud over det sædvanlige rent vejrmæssigt, da et udbredt snevejr fejede hen over landet først på dagen skarpt forfulgt af en strid blæst med vindstød af orkanstyrke ud på aftenen. 

Middelvinden var desuden så kraftig, at der blev tale om en regulær storm.

Hele miseren skyldtes et lavtryk, som i dagens løb vandrede hen over Nordsøen for at fortsætte op gennem Skagerrak tæt på Thys og Vendsyssels kyster ud mod det dybe hav mellem Danmark og Norge.

Front adskilte de tidligere dages kulde fra Atlanterhavsluft

Allerede i de tidlige morgentimer begyndte det at sne i det sydvestlige Jylland, da forkanten af en front bevægede sig fra Nordsøen og ind over land.

I løbet af formiddagen nåede sneen også til Hobro og klædte veje og marker i hvidt.
I løbet af formiddagen nåede sneen også til Hobro og klædte veje og marker i hvidt. Foto: Pia Sivebæk / Privatfoto

På østsiden af fronten blæste en kold sydøstenvind med temperaturer lige omkring frysepunket, så stort set al nedbøren i fronten faldt som sne.

Fronten bevægede sig mod nord og øst, og allerede i løbet af formiddagen var det meste af Jylland og Fyn dækket af sne. Mængderne var dog størst i det sydlige Jylland med op til cirka fem centimeter, mens det typisk var fra under en til nogle få centimeter i resten af landet.

Det var dog nok til, at man fik smukke hvide landskaber rundt omkring. Hen over eftermiddagen blev Sjælland, Lolland, Falster og Møn også ramt af sne og slud.

Hele den snehvide seance blev dog kortvarig, for på bagsiden af snevejret drejede vinden mod sydvest og vest, og så steg temperaturen samtidig at der kom regn.

Fuld storm på bagsiden af snevejret

Det pludselige vindskift kaldes et vindspring, og det markerede overgangen til et blæsevejr, som langsomt blev mere og mere intenst hen over eftermiddagen og aftenen.

Klokken 14.30 målte man det første vindstød af stormstyrke ved Blåvandshuk i Vestjylland på 24,6 meter per sekund. Siden fik man også vindstød af stormstyrke ved Vester Vedsted nær Ribe og på Rømø.

Vindstødene kulminerede til aften omkring klokken 20.40 med et vindstød på 33,9 meter per sekund ved Blåvandshuk. Det er orkanstyrke, som begynder ved 32,6 meter per sekund.

Vindstød af stormende kulingstyrke eller højere målt den 11. februar 2018. Det højeste vindstød var på 33,9 meter per sekund ved Blåvandshuk, og her overskred middelvinden også stormstyrke med 25,2 meter per sekund.
Vindstød af stormende kulingstyrke eller højere målt den 11. februar 2018. Det højeste vindstød var på 33,9 meter per sekund ved Blåvandshuk, og her overskred middelvinden også stormstyrke med 25,2 meter per sekund. Foto: TV 2 VEJRET

Middelvinden, som er det gennemsnitlige vindpres over 10 minutter, nåede 24,2 meter per sekund ved Blåvandshuk på samme tid som det kraftige vindstød, men en halv time senere nåede middelvinden sit maksimum på fuld storm ved 25,7 meter per sekund, hvilket er 1,2 meter per sekund over grænsen for storm.

Den ‘giftige hale’ var ansvarlig for orkanvindstødet

At middelvinden og vindstødene skulle kulminere ved Blåvandshuk på det tidspunkt var ingen tilfældighed. På det tidspunkt trak lavtrykkets ‘giftige hale’ nemlig ind over den jyske vestkyst lige ved Blåvandshuk.

Satellitbillede af Nordvesteuropa klokken 20.45, fem minutter efter det kraftigste vindstød blev målt ved Blåvandshuk. Den 'giftige hale' ses som en hvid hale eller krog over Nordsøen med spidsen ind mod Blåvandshuk.
Satellitbillede af Nordvesteuropa klokken 20.45, fem minutter efter det kraftigste vindstød blev målt ved Blåvandshuk. Den 'giftige hale' ses som en hvid hale eller krog over Nordsøen med spidsen ind mod Blåvandshuk. Foto: EUMETSAT / TV 2 VEJRET

Den giftige hale er et område i forbindelse med hurtigt udviklende lavtryk, hvor vinden er særlig intens og stødende. Området ligner ganske simpelt en hale eller en krog på satellitbilleder.

Snevejret er forsvundet og de kraftigste vinde har toppet, men det fortsætter med at blæse hen over natten, og først mandag aften og natten til tirsdag lægger vinden sig for alvor.