Rimtåge indtager Næstved på få minutter

På kort tid blev Næstved søndag morgen indhyllet i en tæt rimtåge.

På en januarmorgen, hvor sigtbarheden i Næstved oprindeligt var ganske god, blev byen på kort tid ramt af tæt rimtåge.

Luftens indhold af vanddamp kan udtrykkes gennem flere forskellige størrelser, hvor af den relative fugtighed nok er den mest kendte.

Relativ fugtighed fortæller, hvor meget vanddamp der aktuelt er i luften holdt op mod, hvor meget der maksimalt kan være. Den relative fugtighed udtrykkes i procent. Styrken ved dette mål er, at det man hurtigt får et overblik over, om luften er tør eller fugtig. Svagheden er at man ikke kan se, hvor meget vand der er i luften

Dugpunktstemperatur er et direkte mål for, hvor meget vanddamp, der er i luften. Dugpunktstemperaturen eller blot dugpunktet er den temperatur, som luften skal afkøles til, for at der udkondenseres flydende vand. Man ser det i praksis, når badeværelsesspejlet dugger til: Her er spejlets overfladetemperatur under den fugtige badeværelseslufts dugpunktstemperatur. Styrken ved dette mål er, at man har et direkte tal for luftens vandindhold. Jo højere dugpunkt, jo mere vand i luften.

På videosekvensen øverst i artiklen ses det, hvordan vejret på kort tid ændrer karakter mellem klokken 8.30 og 9.00. Omtrent midvejs i videoen dukker der pludselig tæt rimtåge op på kameraet.

Det skete, samtidig med at det netop var klaret op over det sydvestlige Sjælland, hvorved temperaturen kunne falde, da der ikke længere var skyer til at holde på varmen.

Men som resultat af de faldende temperaturer begyndte vanddampen i luften at fortætte til bittesmå vanddråber, som holdt sig flydende, selvom temperaturen var under frysepunktet - det der kaldes rimtåge.

Sådan var udsigten over Næstved klokken 8.30 søndag morgen
Sådan var udsigten over Næstved klokken 8.30 søndag morgen Foto: TV 2 VEJRET
.. og sådan så det ud få minutter senere.
.. og sådan så det ud få minutter senere. Foto: TV 2 VEJRET

Rimtågen blev hængende over den sydsjællandske by i en times tid, inden det igen langsomt begyndte at klare op.

Man kan også bemærke, hvor lav tågen er - i hele perioden kan man ane den blå himmel ovenover tågen.