Kun 100 meter oppe - så tæt på er sneen

16x9
Billede fra webkameraet ved Dueodde på sydspidsen af Bornholm. Her peger kameraet mod nord - ind over øen - og i retningen af Almindingen, hvor landskabet ligger betydeligt højere. Netop i dét område har sneen lagt sig på jorden. Foto: TV 2 VEJRET / TV 2 VEJRET

Sneen er meget tættere på end man tror.

Man behøver ikke rejse mange kilometre væk førend man kan opleve sne. Faktisk kan man nøjes med at bevæge sig opad i 50-150 meters højde. 

Desværre for dem, der vil det, så er der ikke mange steder i Danmark hvor landskabet rejser sig i sådan en højde - og gennemsnitshøjden for landet som helhed er også blot 31 meter.

En af undtagelserne er dog på Bornholm, hvor man centralt på klippeøen har fået et par centimeters sne fredag aften og natten til lørdag.

Ved kysterne er nedbøren dog faldet som regn og slud, og markerne er grønne, mens vejene er våde.

Temperaturen falder med højden

Normalt falder temperaturen cirka én grad for hver hundrede meter man bevæger sig opad. Da Bornholms højeste punkt, 'Rytterknægten', er 162 meter over havets overflade, og en stor del af det centrale Bornholm befinder sig i over 100 meters højde, er temperaturen her mange steder mellem 1 og 1½ grad lavere end ved kysterne.

Det meste af lørdagen har temperaturen ved havniveau været omkring 1-2 graders varme, og det betyder lige præcis at temperaturen midt på Bornholm ligger lige omkring frysepunktet.

Fra TV 2 VEJRET Video: Sebastian Pelt

Selvom temperaturforskellen er meget lille, så er det nok til at nedbøren falder som sne midt på øen, og lægger sig på jorden i et hvidt tæppe.

Som det kan ses på billedet fra Dueodde øverst i artiklen, er grænsen mellem grønne marker, og sneklædt landskab meget skarp.

Det samme kan man opleve på bl.a. Vejrhøj i Odsherred og langs den jyske højderyg.