For 12 år siden - voldsomt isslag ramte Danmark

16x9
Glaserede græsstrå i Jylland den 20. januar 2006 Foto: Max Foy / Privatfoto

For akkurat 12 år siden blev store dele af Danmark ramt af et omfattende isslag.

Mens vi stadigvæk kun har sporadiske indslag af vintervejr herhjemme denne januardag, så var situationen anderledes vinterlig og alvorlig på samme dag i 2006.

Nedbørtyper

Regn er dråber af flydende vand

Slud er en blanding af regn og sne - ikke at forveksle med tøsne.

Tøsne er sne, der pga. begyndende smeltning er våd. Tøsne er pr. definition dog sne.

Sne er sammensatte iskrystaller, der kan falde til jorden som større eller mindre fnug.

Isslag er underafkølet regn - flydende vand med en temperatur under 0° - der, ved kontakt med faste overfalder, omgående fryser til is.

Hagl er isklumper af varierende størrelse og kan dannes året rundt i kraftige bygeskyer

For præcis 12 år siden kæmpede man med et langvarigt og udbredt isslag med store konsekvenser for færdslen i det meste af landet.

Fra Storebæltsbroens kabler styrtede der store klumper is ned på vejbanen, så broen måtte lukkes, og mange steder mod nord og øst blev landskabet, veje, fortov, cykelstier, huse, biler og parkerede fly pakket ind i et glaslignende ispanser, og der var talrige uheld på de spejlglatte overflader.

Det ekstremt glatte føre gav anledning til flere uheld på vejene.
Det ekstremt glatte føre gav anledning til flere uheld på vejene. Foto: Scanpix

Isslaget var usædvanlig langvarigt i det nordlige Jylland og på Sjælland, hvor det begyndte tidligt om morgenen fredag d. 20. januar 2006 og varede til langt ud på aftenen i Københavnsområdet.

Først to snevejr

Forud for isslaget var vi blevet ramt af to større snevejr, som gav sine egne problemer for trafikken. Onsdag d. 18. januar fik man 10-15 cm op til morgentrafikken, og dagen efter gav et større snevejr 20-30 cm sne i Jylland og på Fyn.

Den nyfaldne sne blev dækket af et tykt lag is i forbindelse med isslaget. Her er vi i Fakse Ladeplads.
Den nyfaldne sne blev dækket af et tykt lag is i forbindelse med isslaget. Her er vi i Fakse Ladeplads. Foto: Poul Erik Krag / Privatfoto

Snevejrene blev dannet på grænsen mellem iskold luft over Rusland med temperaturer ned til -30 grader og nærmest forårslun luft over de britiske øer med helt op til 14 grader.

Den store temperaturkontrast dannede særdeles aktive vejrsystemer, som gav både sne, slud, isslag og regn.

Varmen sneg sig ind over kulden

I forbindelse med det store snevejr om torsdagen begyndte varme i højden fra sydvest at skyde ind over kulden i form af en varmfront, og på den måde blev der dannet en giftig ‘cocktail’, hvor regn i ca. en halv kilometers højde faldt ned i et koldt luftlag nær overfladen, hvor der fortsat var frostvejr.

Sådan dannes isslag.
Sådan dannes isslag. Foto: Grafik / TV 2 VEJRET

På den måde blev der dannet isslag, som er iskolde men stadig flydende regndråber, der fryser så snart, at de rammer genstande på overfladen. Isslaget drev langsomt fra det sydvestlige Jylland mod nord og øst op over landet.

Det bliver svært at komme ind i bilen - her i Brovst den 20. januar 2006
Det bliver svært at komme ind i bilen - her i Brovst den 20. januar 2006 Foto: Niels Jacobsen / Privatfoto

Varmfronten gik dog i stå på en linje fra Nordjylland til Sjælland, og på den måde havde man næsten vedvarende isslag fredagen igennem på de kanter, mens varmen var slået igennem i det sydvestlige Jylland med tøvejr slud og sjap.

Isslaget mod nord og øst dækkede de foregående dages sne med et tykt lag is, og træer, biler, veje og sågar vinduer blev dækket af is.

Alt blev glaseret i Ringe på Fyn den 20. januar 2006.
Alt blev glaseret i Ringe på Fyn den 20. januar 2006. Foto: Hanne Sørensen / Privatfoto

Før varmfronten nåede at passere den nordlige og østlige del af landet, blev den indhentet af den tilhørende koldfront, som gav udbredt nedbør. Mod øst på Sjælland og på Bornholm var det fortsat koldt, så her fik man således atter udbredt sne og snefygning.