Sne i Sahara kan nu ses fra rummet

16x9
Sneen faldt i så store mængder i Sahara, at det kunne ses fra rummet, da den amerikanske Landsat 8 passerede i mandags. Foto: NASA

Satellitbilleder af sne i ørkenområder er uhyre sjældne. Her er to gode og friske eksempler.

Det er kun tredje gang på 39 år, at den algeriske by Aïn Séfra oplever snevejr. Nu afslører satellitbilleder weekendens spektakulære vintervejr i verdens største ørken.

Ørkenen er et sted, vi typisk forbinder med kameler, dromedarer, beduiner og stegende hede, men i søndags var vejret anderledes vinterligt i den nordvestlige del af Sahara.

I den algierske del af det store sandhav faldt der nemlig sne - og dét endda i mængder, som er yderst sjældne på de kanter og i mængder, så sneen var synlig fra rummet.

Kan være faldet store mængder sne

Især i og omkring byen Aïn Séfra, der ligger i omkring 1000 meters højde på grænsen mellem Atlasbjergene og Sahara, faldt der for denne del af verden enorme mængder sne.

Selvom selve Aïn Séfra, der huser cirka 35.000 indbyggere, kun fik få centimeter sne, faldt der hele 40 centimeter sne i ørkenområdet udenfor byen, beretter det algeriske medie TSA.

Det skete i forbindelse med det lavtryk, som også har forårsaget snekaos i det centrale Spanien.

Dermed faldt frostgrænsen til omkring 1000 meter, som altså gav anledning til snefald i de højerebeliggende byer og områder.

Selvsamme lavtryk gav i øvrigt siden enorme snemængder i Alperne, hvor flere byer blev helt afskåret fra omverdenen.

Kun tredje snevejr siden 1979

Da antallet af meteorologiske målestationer i Algeriet er yderst sparsomt - ikke mindst i ørkenområderne - var det ikke umiddelbart muligt at bekræfte de enorme mængder sne.

Siden dukkede fotografier af snedækket ørkensand op fra nær Aïn Séfra, og nu er der så kommet de fascinerende satellitbilleder af den hvide sne i den ellers rødlige ørken.

Sneen er faldet i de højereliggende områder af det nordvestlige Sahara. Byen Aïn Séfra, som kun oplever tredje snefald siden 1979, ligger i ca. 1000 meters højde på grænsen mellem Atlasbjergene og Sahara.
Sneen er faldet i de højereliggende områder af det nordvestlige Sahara. Byen Aïn Séfra, som kun oplever tredje snefald siden 1979, ligger i ca. 1000 meters højde på grænsen mellem Atlasbjergene og Sahara. Foto: NASA

Ifølge flere medier er det kun tredje gang siden 1979, at der falder sne i Aïn Séfra.

Sidste gang var kort før jul i 2016, og før da havde man ikke oplevet sne i byen siden den 18. februar 1979.

Aïn Séfra i Algeriet.
Aïn Séfra i Algeriet. Foto: TV 2

Køligt om dagen - frost om natten

Selvom det ikke sner hver vinter i Atlasbjergene i det nordlige Afrika, sker det dog alligevel med mellemrum, at landskabet og ørkensandet lokalt klædes i hvidt.

Den normale dagtemperatur i Aïn Séfra i januar er 12,4 grader, mens det med -0,3 grader i gennemsnit typisk er let frostvejr om natten.

Til gengæld falder der gennemsnitligt kun nedbør tre dage i januar, som samlet blot giver 10 millimeter.

Sneen dækker ørkensandet nær Aïn Séfra i Algeriet den 7. januar 2018.
Sneen dækker ørkensandet nær Aïn Séfra i Algeriet den 7. januar 2018. Foto: Crt Sidali, Gian Alonso, Rabah Ripou Ouchen, Issam Bouchetata Bouchetata / Privatfoto

Sneen fik dog ikke lov til at ligge længe. Allerede da billederne her i artiklen blev taget, var sneen for alvor begyndt at tø. 

Satellitbillederne i artiklen her er taget i mandags af den amerikanske Landsat 8-satellit, som drives i et samarbejde mellem rumfartsorganisationen NASA og USA’s geologiske undersøgelser USGS med det formål at kortlægge hele jordklodens landmasser hen over forskellige årstider i høj opløsning.

Artiklens øverste billede er fremkommet ved at tage et normalt foto fra Landsat 8 og kombinere det med en digital højdemodel af landskabet i Sahara fra NASA's rumfærgeprogram.