Fra isnende kulde til tidligt forår i USA på få dage

16x9
Blot fire dage efter, at sneen lå i høje driver på gaden i New York, er det nu meget varmere end normalt i millionbyen. Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ / Scanpix Denmark

Et markant vejromslag er i gang i det østlige USA, og i weekenden sker det igen.

Kontrasterne er ofte store i USA - også vejrmæssigt. På få dage er polarkulde og snestorm blevet erstattet af forårsagtigt vejr.

I slutningen af 2017 og hen over nytåret blev der slået kulderekorder på stribe, da arktisk kulde fra det nordlige Canada slog ned over store dele af USA.

Med sne så langt sydpå som til Florida skal vi 28 år tilbage for at finde noget lignende, og dyrelivet blev hårdt ramt i de om vinteren ellers ofte varme sydstater.

Hele det østlige USA fra Florida til Maine og videre op til Canada var ramt af snestormen Grayson, og omkring New York og Boston lukkede samfundet stort set ned i en periode.

I hele det østlige USA var det meget koldere end normalt så sent som i søndags. De blå farver er koldere end normalt, mens de rødlige farver er varmere forhold end normalt.
I hele det østlige USA var det meget koldere end normalt så sent som i søndags. De blå farver er koldere end normalt, mens de rødlige farver er varmere forhold end normalt. Foto: University of Maine

Skoler og forretninger var lukkede, ligesom mere end 4000 flyafgange blev aflyst. Både John F. Kennedy-lufthavnen og La Guardia-lufthavnen i New York var i en periode lukket helt ned.

I Central Park i New York faldt der torsdag i sidste uge 25 centimeter sne, hvilket er ny rekord, og i bade- og spillebyen Atlantic City syd for New York satte man også rekord med 34 centimeter.

Tropisk varme giver forårsfornemmelser - kortvarigt

På vestsiden af et omfattende højtryk over Atlanterhavet strømmer varme helt nede fra den Mexicanske Golf dog nu op over den amerikanske østkyst.

Varme blæser op over det østlige USA. Kortet viser dagens temperaturafvigelser fra det normale, og røde farver er varmere forhold end normalt. Fredag kan man forvente op til 17 grader i New York mindre end en uge efter snestorm.
Varme blæser op over det østlige USA. Kortet viser dagens temperaturafvigelser fra det normale, og røde farver er varmere forhold end normalt. Fredag kan man forvente op til 17 grader i New York mindre end en uge efter snestorm. Foto: University of Maine

Det betyder, at man i dag i store dele af USA og i særdeleshed i det østlige USA oplever temperaturer langt over det normale for årstiden.

Fredag kulminerer varmen med op til cirka 17 grader i New York, mens man lidt længere sydpå i Washington D.C. kan se frem til 18 grader. Det normale for årstiden er henholdsvis tre og seks grader.

Vejret er således meget kontrastfyldt og omskifteligt i USA, og det kommer man til at mærke endnu en gang i weekenden, når kulden igen ser ud til at slå ned fra Canada med udbredt frost til det østlige USA.