En meter sne om dagen begraver de vestlige alper

En kombination af et lavtryk og varm og fugtig middelhavsluft har givet kraftigt snefald.

Sneen er faldet i enorme mængder over de vestlige alper i det sydøstlige Frankrig, det nordvestlige Italien og det sydligste af Schweiz i de forgangne dage, og flere byer og skisportssteder er afskåret fra omverdenen.

Et stillestående lavtryk over den vestlige del af Middelhavet har givet en særligt favorabel vejrsituation for sne over Alperne med to til tre meter nysne på blot et par dage, og dermed har man flere steder oplevet, at snedybden er steget med en meter om dagen.

I kombination med laviner har det enorme snefald betydet, at blandt andet byen Bonneval-sur-Arc i det sydøstlige Frankrig er blevet afskåret fra omverdenen med op til syv meter sne hen over vejen, der fører til byen i 1700 meters højde. Byen er også uden elektricitet.

Skisportsstedet og byen Zermatt i Schweiz er nu på andet døgn også helt afskåret fra omverdenen, da togforbindelsen til den bilfri by er afbrudt.

Gravemaskiner i færd med at fjerne sneen, som dækker skinnerne til Zermatt. En lavine har afskåret skisportsstedet og byen fra omverdenen.
Gravemaskiner i færd med at fjerne sneen, som dækker skinnerne til Zermatt. En lavine har afskåret skisportsstedet og byen fra omverdenen. Foto: FABRICE COFFRINI / Ritzau Scanpix

I Zermatt, som er kendt for sin udsigt til det ikoniske bjerg Matterhorn, og som har et af de højest beliggende skiområder i Europa, ligger der tre meter sne i skiterrænet og halvanden meter sne i byen.

Cervinia, som ligger i Italien på den anden side af Matterhorn, har også været helt afskærmet fra omverdenen, og adskillige skisportssteder i både Frankrig, Italien og Schweiz melder om lignende forhold.

De voldsomme forhold betyder, at flere tusinde skiturister er fanget på bjergene.

Varm saharaluft har givet sne i højden

Et lavtryk har i den seneste tid ligget i det vestlige Middelhav i nærheden af blandt andet Mallorca, og på østsiden af lavtrykket er lun og fugtig Middelhavsluft blevet presset op over Alperne.

Derved er det meste af fugten faldet som sne i bjergene, og da de vestlige og sydvestlige Alper bliver ramt først af vinde fra syd, har de fået det største snefald.

Trods den varme luft, som egentlig kommer helt nede fra Sahara, kunne det blive til sne på grund af Alpernes store højde, men nede i mange af dalene har man måttet trækkes med regn og temperaturer på 10 til 15 grader.