Vildt snevejr i Sahara-ørkenen gav 40 centimeter

Det er kun tredje gang på 39 år, at den algeriske by Aïn Séfra oplever snevejr.

Det er et sted, som vi typisk forbinder med kameler, dromedarer, beduiner og stegende hede, men i søndags var vejret anderledes vinterligt i den nordvestlige del af Sahara.

I den algeriske del af verdens største ørken faldt der nemlig sne - og dét endda i mængder, som er yderst sjældne på de kanter.

Kan være faldet store mængder sne

Især i og omkring byen Aïn Séfra, der ligger i omkring 1000 meters højde på grænsen mellem Atlasbjergene og Sahara, faldt der for denne del af verden enorme mængder sne.

Selvom selve Aïn Séfra, der huser cirka 35.000 indbyggere, kun fik få centimeter sne, faldt der hele 40 centimeter sne i ørkenområdet uden for byen, beretter det algeriske medie TSA.

Sneen dækker ørkensandet uden for byen Aïn Séfra i Algeriet den 7. januar 2018.
Sneen dækker ørkensandet uden for byen Aïn Séfra i Algeriet den 7. januar 2018. Foto: Crt Sidali, Gian Alonso, Rabah Ripou Ouchen, Issam Bouchetata Bouchetata, ⵯⴰⵍⵉⴷ ⵏⴻⵇⵇⵉⵛ, Amayas Mazigh, حسام مسعودي / Privatfoto

Det skete i forbindelse med det lavtryk, som også har forårsaget snekaos i det centrale Spanien.

Dermed faldt frostgrænsen til omkring 1000 meter, som altså gav anledning til snefald i de højerebeliggende byer og områder.

Sneen, som var begyndt at tø, dækker dog stadig dele af Sahara nær byen Aïn Séfra i Algeriet den 7. januar 2018.
Sneen, som var begyndt at tø, dækker dog stadig dele af Sahara nær byen Aïn Séfra i Algeriet den 7. januar 2018. Foto: SOCIAL MEDIA / Ritzau Scanpix

Kun tredje snevejr siden 1979

Da nettet af målestationer i Algeriet er yderst sparsomt - ikke mindst i ørkenområderne - er det ikke umiddelbart muligt at bekræfte de enorme mængder sne. 

Billeder fra nær Aïn Séfra fra sent søndag taget af fotografen Hamouda Ben Jered viser imidlertid ørkensandet dækket af et pænt lag sne, der dog på dette tidspunkt for længst var begyndt at smelte.

Aïn Séfra i Algeriet.
Aïn Séfra i Algeriet. Foto: TV 2

Ifølge flere medier er det kun tredje gang siden 1979, at der falder sne i Aïn Séfra.

Sidste gang var kort før jul i 2016, og før da havde man ikke oplevet sne i byen siden den 18. februar 1979.

*World Weather* Spectacular scenes reported today in Algeria as snow covered the sand dunes in Ain El Safra! Snow...

Posted by Severe Weather Europe on Sunday, January 7, 2018

Køligt om dagen - frost om natten

Selvom det ikke sner hver vinter i Atlasbjergene i det nordlige Afrika, sker det dog alligevel med mellemrum, at landskabet og ørkensandet lokalt klædes i hvidt.

Den normale dagtemperatur i Aïn Séfra i januar er 12,4 grader, mens det med -0,3 grader i gennemsnit typisk er let frostvejr om natten.

Til gengæld falder der gennemsnitligt kun nedbør tre dage i januar, som samlet blot giver 10 millimeter.

Sneen fik dog ikke lov til at ligge længe. Allerede da billederne her i artiklen blev taget, var sneen for alvor begyndt at tø.