Her er det så koldt, at kogende vand fryser til is på et splitsekund

Arktisk kulde har sendt temperaturerne i Canada ned under -40 grader.

Mens 2017 ender regnfuld og mild herhjemme, så er det vintervejr for alle pengene i både USA og Canada, hvor arktisk kulde flere steder har sendt temperaturerne meget langt under frysepunktet.

Omkring De Store Søer i USA har det givet anledning til rekordkraftigt snefald, og i Canada er det så koldt, at man kan få kogende vand til at fryse til is på et splitsekund.

Det viste Kerrylin Esselink i den canadiske by Fort Frances tæt på grænsen til USA, da hun onsdag morgen bevægede sig ud i den isnende kulde og kastede en kande med kogende vand op i luften, hvorefter den straks blev forvandlet til sne og is. 

Temperaturer under 40 graders frost

Temperaturerne i Fort Frances i Ontario faldt onsdag morgen helt ned til -39,2 grader, og det er mere end rigeligt til, at det spektakulære trick kan udføres.

Koldest var det dog onsdag morgen i Fort Severn i den nordligste del af Ontario ud til Hudson-bugten, hvor temperaturen nåede ned på -45,3 grader.

En god tommelfingerregel er, at temperaturen skal under -20 grader, før en hel kande med kogende vand kan blive forvandlet til sne og is i den frostklare luft.

Også på Mount Washington i staten New Hampshire i USA kunne man forvande kogende vand til is.

Nederst i artiklen kan du se, hvordan det gik for sig, da vejrobservatør Adam Gill i kraftig vind og -35 grader torsdag morgen bevægede sig udenfor. 

Fort Frances, Ontario, Canada.
Fort Frances, Ontario, Canada. Foto: TV 2

Det er ikke kun kulden, der gør arbejdet

Umiddelbart skulle man måske tro, at det var de ekstremt lave temperaturer alene, der er forklaringen på, at det kan lade sig gøre, men faktisk spiller flere faktorer ind, når kogende vand bliver lavet om til sne og is med et fingerknips.

  • Vand, der er meget tæt på kogepunktet, er ligeledes meget tæt på at blive til bittesmå vanddråber, når det møder umættet luft. Det betyder, at vandmolekylerne er meget tættere på at gå fra flydende form til gasform (damp), end hvis vandet havde været koldt.
  • Når vandet befinder sig i koppen, har det kun et relativt lille overfladeareal. Så snart vandet kastes op i luften, spredes det i mindre mængder og i dråber, hvilket gør, at overfladearealet forøges markant. Dette er også med til at få vandet til at fordampe hurtigere.
  • Meget kold luft kan også indeholde meget lidt vanddamp. Så snart det varme vand kommer i kontakt med luften, opvarmes luften omkring den kortvarigt, hvorved luften kan indeholde mere vanddamp. På denne måde forvandles det kogende, flydende vand hurtigere til vanddamp og siden til iskrystaller.
  • Hvis temperaturen er lav nok, sker dette prompte, som man kan se på videoen ovenfor.

Også i Danmark er det i sjældne tilfælde koldt nok til, at tricket kan udføres. Blandt andet i december 2010, hvor temperaturerne den 22. december nåede ned under 20 graders frost.

Temperaturerne er nede på -35 grader. Video: Danny Høgsholt