Ekstrem kulde i USA får søerne til at dampe

Med temperaturer ned til mellem 20 og 40 graders frost har arktisk kulde ramt store dele af Nordamerika.

Både det nordlige USA og Canada er i disse dage ramt en voldsom kuldebølge, der har sendt temperaturerne langt ned under frysepunktet.

Helt ned til -45 grader er der blevet målt i Canada, mens man mange andre steder har haft temperaturer mellem 25 og 35 graders frost, når det har været koldest.

Den ekstreme kulde har i Pennsylvania givet anledning til rekordkraftigt snefald, og et fænomen, som man anden juledag kunne se over blandt andet Lake Superior, er faktisk med til at forklare det historisk voldsomme snevejr.

Søens vand fordamper op i iskold luft

Søen, som er den største af The Great Lakes i USA, begyndte nemlig at dampe ud for byen Duluth i Minnesota.

Det skete, da temperaturen i løbet af natten til anden juledag faldt til -27 grader, og den iskolde luft bevægede sig ud over søen, hvis vandtemperatur endnu lå lige over frysepunktet.

Fænomenet kaldes sørøg og ses kun, når særdeles kold luft bevæger sig ud over en relativ lun sø eller et hav. 

Herved fordamper søens vand op i luften, men da den iskolde luft ikke kan indeholde særlig megen vanddamp, vil dampen hurtigt fortættes til bittesmå dråber, der ses som en slags røg helt tæt på vandoverfladen.

Dultuh, Minnesota, USA
Dultuh, Minnesota, USA Foto: TV 2

Begravede Erie i halvanden meter sne

På større skala er det principielt det samme fænomen, som giver anledning til den i USA velkendte lake effect snow, som er snebyger dannet over søernes relativt lune vand.

Hvis vinden er i en bestemt retning kan snebyger fra søerne i hobetal drive ind over land og give anledning til langvarigt og kraftigt snefald.

Det var denne situation, der i juledagene gav byen Erie i Pennsylvania over halvanden meter sne på blot et par døgn. 

Thomas Berry fjerne sne fra fortovet i Erie i Pennsylvania efter rekordkraftigt snefald den 27. december 2017.
Thomas Berry fjerne sne fra fortovet i Erie i Pennsylvania efter rekordkraftigt snefald den 27. december 2017. Foto: Robert Frank / Scanpix Denmark

Sørøg kan nogle gange også ses i Danmark

Sørøg er et velkendt fænomen i polare og arktiske egne og ikke som sådan noget usædvanligt, men sørøgen over Lake Superior anden juledag var dog alligevel særlig tæt.

Sørøg kan undertiden også ses herhjemme, men i de senere års milde vintre har vi måttet kigge langt efter sørøgen.

Det seneste tilfælde af sørøg i Danmark blev set over Kattegat fra Gilleleje i november 2015, da temperaturen nåede under ni graders frost, og luften strømmede ud over det seks-syv grader varme havvand.