Så er den gal igen – vejene kan være meget glatte

16x9
Kold og klart vejr og våde veje giver risiko for isglatte veje med sort is flere steder i landet. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

En potentielt farlig kombination af regn og efterfølgende opklaring giver risiko for usynlig is på vejene.

Endnu en gang handler det om at køre med forsigtighed, når turen går ud i trafikken til morgen og formiddag, for det kan stedvis være meget glat. 

Det er især i Jylland og på Fyn, at man skal være opmærksom på, at vejene kan være isglatte - også efter at Solen er stået op. 

Med regn i løbet af natten og en opklaring vestfra er vejene nemlig blevet kolde med temperaturer under 0 grader flere steder vest for Storebælt, og temperaturerne kan fortsat falde, når det er blevet lyst. 

Usynlig is på vejene

Således er der risiko for de såkaldte frysende våde veje frem til sidst på formiddagen.

Og det kan være en farlig vejrsituation, for vejene ser ikke nødvendigvis glatte ud – blot sorte og våde selvom de kan være dækket af is. Af den grund kalder man det også sort is.

En front trak op over Danmark fra syd allerede onsdag, og den har givet udbredt regn. Nu er fronten imidlertid på vej østpå, så det er klaret op mange steder i Jylland. 

Vejtemperaturen falder i den klare luft, da varmen i asfalten forsvinder ud i verdensrummet, og da Solen står meget lavt på horisonten på denne tid af året, varer det lang tid før solstrålerne for alvor kan varme vejene op igen. 

Øst for Storebælt er det endnu skyet, men opklaringen breder sig delvist til Sjælland, Lolland, Falster og Møn i løbet af eftermiddagen, mens det sandsynligvis forbliver skyet på Bornholm.