Dansk båd nåede Sydafrika i blæsende afslutning på verdens hårdeste kapsejlads

Dansk båd sejlede 1000 kilometer på et døgn - inden den nåede Cape Town. Det var dog ikke nok til at vinde anden etape af Volvo Ocean Race.

Det blev til en tredjeplads for den dansk-amerikanske båd Vestas 11th Hour Racing på anden etape af Volvo Ocean Race, hvor de syv 65 fods sejlbåde efter 19 døgn til havs nåede Cape Town i Sydafrika.

Afslutningen på anden etape af verdens længste kapsejlads blev en blæsende affære.

Efter at have forladt Lissabon i starten af november havde de syv deltagende både taget en enorm omvej ned langs den brasilianske kyst, hvor de fra ækvator kæmpede sig vej gennem kalmebæltet, der er præget af rolige vindforhold.

Her var det et kapløb med tiden om at møde et stormlavtryk, der kunne sende bådene hurtigt hen over Atlanterhavet til Sydafrika.

Ombord på Vestas 11th Hour Racing er den danske sejler Jena Maj Hansen, mens Nicolai Sehested, som er den anden dansker i Volvo Ocean Race, sejler for det hollandske Team AkzoNobel.

Det var Jena Maj Hansen og Vestas 11th Hour Racing, der trak sig bedst ud af danskerduellen, da de først nåede området med kraftig vind, som sendte den dansk-amerikanske båd hurtigt afsted.

Jena Mai Hansen (th) ombord på Vestas 11th Hour Racing på vej mod Capetown.
Jena Mai Hansen (th) ombord på Vestas 11th Hour Racing på vej mod Capetown. Foto: Volvo Ocean Race / Volvo Ocean Race

Undervejs nåede Vestas 11th Hour Racing at tilbagelægge 1000 kilometer på 24 timer, som svarer til en gennemsnitshastighed på 42 kilometer i timen.

Det er tæt på rekorden fra Volvo Ocean Race i 2008, hvor en båd sejlede 1105 kilometer på et døgn.

Mistede førstepladsen

Volvo Ocean Race Video: Anders Brandt

Det var dog den spanske båd fra Mapfre, der trak det længste strå og først nåede Capetown - efterfulgt af kinesiske Dongfeng. 

Herefter kom Vestas 11th Hour Racing få timer senere ind på en tredjeplads.

Dermed gik Mapfre forbi den dansk-amerikanske båd i den samlede stilling efter to af de 10 etaper i Volvo Ocean Race.

Debut til dansk sejler

Volvo Ocean Race Video: Anders Brandt

For Jena Mai Hansen var det debut i Volvo Ocean Race, og efter 19 døgn til havs var det en både glad og lettet dansk sejler, der var nået til Cape Town.  

- Jeg er helt vildt glad. Det har været en lang tur. På godt og på ondt kan man vist sige. Nu er vi her endelig. Vi har de seneste par dage haft nærmest storm, så det er fedt endelig at være her, sagde Jena Mai Hansen.

Den danske sejler var også nogenlunde tilfreds med resultatet.

- I det mindste er vi på podiet, og det er super vigtigt for holdet, pointerer Jena Mai Hansen.

Blandede følelser for Nicolai Sehested

Volvo Ocean Race Video: Anders Brandt

For danske Nicolai Sehested blev anden etape en blandet oplevelse, hvor Team AkzoNobel sejlede sig ind på en fjerdeplads.

- Det er med blandede følelser at være færdig med anden etape her i Cape Town. Vi er glade for at være kommet godt frem og har haft en god etape. Men vi er også en lille smule trætte af resultatet, fortæller Nicolai Sehested.

Der er dog fortsat otte etaper tilbage for den danske sejler og det hollandske hold til at indhente det tabte.

Tredje etape til Sydney skydes i gang den 10. december, hvor de syv både sejler fra Cape Town til Melbourne i Australien.

Skal sejle i voldsomt vejr

Volvo Ocean Race er en af de mest udfordrende kapsejladser overhovedet.

Med meterhøje bølger, stormvejr, store vindstille områder truet af tropiske storme, og i isende kulde kommer bådene ud i alt slags vejr.

I alt skal de syv både tilbagelægge 85.000 kilometer, der gør dette års Volvo Ocean Race til det længste nogensinde. Især den 14.000 kilometer lange etape fra New Zealand til Brasilien, som går over det frygtede ishav, er legendarisk. 

Volvo Ocean Race er ikke en ufarlig tur, som den danske båd fra Team Vestas Wind for to år siden måtte sande, da den gik på grund på et koralrev nord for Mauritius.

Kommer også til Danmark

Hele det imponerende felt af store sejlbåde vil kunne ses fra Danmark, når der på sidste etape fra Göteborg til Haag i Holland slås en sløjfe fra Göteborg mod syd og ned gennem Kattegat med vendepunkt i Aarhus.

Her vil man den 22. juni fra Aarhus Havn kunne se hele feltet af de syv 65 fod store Volvo Ocean Race-både blot 100 meter fra DOKK1, når de skal ind og vende helt inde i indre havn i Aarhus.