Kulde og sne i Centraleuropa rykker nu videre mod øst

Weekendens vintervejr over Tyskland og Italien har nu også indtaget Tjekkiet og Kroatien med store mængder sne.

I weekenden leverede den tidligere tropiske storm Rina sne til dele af Frankrig, Østrig, Tyskland og Italien. Mandag rykkede lavtrykket videre fra Alperne til Adriaterhavet og resulterede i vinterens første sne til dele af Tjekkiet og Kroatien.

Sneføre i Kroatien den 13. november 2017
Sneføre i Kroatien den 13. november 2017 Foto: ENEX

I det vestlige Tjekkiet ankom vinterens første sne søndag eftermiddag og fortsatte en del af mandagen. I Ore-bjergene nær grænsen til Tyskland meldte man mandag om 15 centimeter nysne.

Snevejret gav glatte veje, trafikale udfordringer og langsom transport. Nogle steder fik den tunge sne træer til at vælte, og veje blev blokeret  Alligevel meldes der kun om mindre uheld og ingen alvorlige personskader. 

En kvart meter sne på to dage

I det østlige Tjekkiet har det også sneet en stor del af både søndag og mandag. I Lysa Hora, nær grænsen til Polen og Slovakiet, fik man mandag 9,7 centimeter oven i de 16,1 centimeter der faldt i løbet af søndagen. Målestationen står i 1324 meters højde og har haft dagsfrost både søndag og mandag. Tirsdag morgen målte man -4,4 grader.

Sne og tordenvejr i Kroatien

I Kroatiens bjerge var intensiteten af snevejret voldsommere. Ved en målestationen i Parg, nær grænsen til Slovenien, faldt der 21 centimeter sne på 12 timer. Både i morgentimerne og igen mandag aften var der tordenvejr, mens det sneede voldsomt.

Uljanik skibsværft i Kroatien. Skade på skroget af stort skib og et mindre skib er sunket.
Uljanik skibsværft i Kroatien. Skade på skroget af stort skib og et mindre skib er sunket. Foto: ENEX

Orkanvindstød i Adriaterhavet

Den tidligere tropiske storm var i det hele taget voldsom ved Kroatien i går. Udover voldsom sne, regn og torden gav den også orkanvindstød. På øen Krk i Adriaterhavet måltes vindstød på 150 kilometer i timen. Det svarer til 42 meter per sekund, og orkan begynder ved 32,7 meter per sekund.

Vinden skyldtes det kraftige lavtryk, men er også hjulpet af landskabets form. Når lavtryk placerer sig over Adriaterhavet, kommer der en faldvind fra bjergene i fastlandet og udover Adriaterhavet. Man kalder også denne vind Bora eller Bura.