Snevejr tæt på Danmark: Her stod man op til vintervejr

16x9
Et snevejr har i nat ramt store dele af Småland mindre end 200 kilometer fra Danmark. Arkivfoto. Foto: Jan Djenner / Scanpix

Sneen er faldet mindre end 200 kilometer fra Danmark.

Mange sydsvenskere fik sig noget af en overraskelse, da de lørdag morgen rullede gardinerne op og kunne se ud over et sneklædt landskab.

I Småland, som ligger på nogenlunde samme breddegrader som den nordlige halvdel af Jylland, er vinterens første sne faldet natten til lørdag i forbindelse med det lavtryk, som har givet os vindstød af stormstyrke flere steder i Danmark.

Sneen er især faldet i et bånd fra de store svenske søer Vänern og Vättern og ned over Växjö og ud mod Kalmar ved Østersøen.

Instagram vrimler i snebilleder

Svenskerne var vakse med deres mobilkameraer, så snart det første morgenlys afslørede de hvide landskaber.

På Instagram vrimler det således med billeder fra sneglade svenskere, og nogle af billederne er taget mindre end 200 kilometer fra Danmark.

Her er et udpluk af billederne fra Småland.

Artiklen fortsætter under billederne.

A post shared by Jan Wirebrand (@janwirebrand) on

I Sävsjö mellem Jönkjöping og Växjö fortæller Instagrambrugeren @birgittaaakvist om sne allerede fredag aften. Her fra er der blot 195 kilometer i fugleflugt til Helsingør.

En rigtigt placeret byge kunne også have givet os sne

Lavtrykket trak talrige byger med ned over både Danmark og Sydsverige. Hos os var det så køligt, at bygerne gik over i slud og hagl flere steder. Hos svenskerne var det dog en tand koldere, og så blev det til rene snebyger, som iklædte landskaberne i især Småland med vinterens første sne på de kanter.

Vi kunne dog også have fået sne, hvis blot bygerne var faldet de helt rigtige steder - eller forkerte om man vil.

Luften over Vendsyssel var nemlig så kold og klar, at eventuelle byger ville have været med sne både natten til lørdag og lørdag morgen. Ingen byger fik sig dog forvildet ind over de kolde nordjyske landskaber i denne omgang.