Kig op på nattehimlen: Tauriderne er over os

16x9
Der er gode chancer for at se stjerneskud i nat, og man kan endda være heldig at se et kraftigt et af slagsen som her aftenen den 7. november 2017 ved Gilleleje. Foto: Colin Abbott / Nordic Images

I nat har vi en god chance for at se flotte og markante stjerneskud, når meteorsværmen Tauriderne kulminerer.

Så når nattemørket falder på, og roen sænker sig, kan vi her på TV 2 VEJRET anbefale, at man tager varmt tøj på og går ud i natten og kigger op.

Tauriderne er på sit højeste i den kommende nat, og det betyder, at der vil være flere stjerneskud end normalt på himlen.

Stjerneskuddene vil se ud til at stråle ud fra stjernebilledet Tyren, men de kan fare hen over hele himlen. Så kig gerne rundt en gang i mellem og også lige op. Så er chancerne for at se stjerneskuddene størst.

Vælger man desuden at gå ud lige omkring midnat, er de astronomiske forhold også optimale. Månen med sit forstyrrende lys står først op lidt efter midnat, og stjernebilledet Tyren er højest på himlen på det tidspunkt.

Dermed vil der teoretisk set kunne komme flest stjerneskud her.

Stjerneskuddet er reelt hvidglødende luft

Jorden er lige nu på vej ind igennem det spor af bittesmå rester, som kometen Encke har efterladt sig ude i rummet.

Meteorstykkerne, hvoraf de fleste blot er på størrelse med sandkorn, trænger ind i atmosfæren i cirka 100 kilometers højde med en hastighed på lidt over 100.000 kilometer i timen, og det giver lidt langsommere stjerneskud end i for eksempel Perseiderne, hvor hastigheden er over 200.000 kilometer i timen.

Meteorer og stjerneskud

Meteorid
Et stenobjekt i kredsløb omkring Solen. Er mindre end en asteoride - dvs. typisk mindre end ca. 100 m i diameter.

Meteor (stjerneskud)
Meteorid, der trænger ind i Jordens atmosfære, og begynder at 'brænde' under udsendelse af lys.

Bolide (ildkugle)
En ekstremt kraftigt lysende meteor, der eksploderer i atmosfæren. Er typisk mere end dobbelt så lysstærk som Månen.

Meteorit
En meteor, der rammer Jordens overflade.

I mødet med atmosfæren fordamper de små sandkorn og får luften omkring sig til at gløde helt hvidt. Det er det glødende spor på himlen, vi ser som et stjerneskud.

Enkelte meteorstykker kan være større end de andre, og derved kan der komme særdeles klare stjerneskud på himlen. Tauriderne er netop kendt for at få, men markante stjerneskud, og der er mulighed for at se ildkugler, som om aftenen den 7. november.

Vejret kan give en hjælpende hånd på trods af byger

Vi har udsigt til noget varierende vejr i nat hen over landet. De bedste betingelser for at se stjerneskud har man umiddelbart i Vendsyssel og i den sydøstlige del af landet fra Sønderjylland hen over Sydfyn til Lolland, Falster, dele af Sjælland og videre til Bornholm.

Prognose for skydække og nedbør klokken 1 natten til søndag. Chancen for klar himmel er størst i den sydlige og sydøstlige del af landet samt i Vendsyssel.
Prognose for skydække og nedbør klokken 1 natten til søndag. Chancen for klar himmel er størst i den sydlige og sydøstlige del af landet samt i Vendsyssel. Foto: TV 2 VEJRET

Her er der nemlig gode chancer for ret klart vejr lige omkring midnat, mens bygeskyer trækker ind over den centrale del af landet fra Nordsøen.

Det gode ved byger er dog, at der ofte er klar luft i mellem dem, så der burde også være periodevise kig til nattehimlen der, hvor bygerne rammer.

Efteråret og vinteren er højsæson for meteorsværme, og her i november har vi endnu mulighed for at se stjerneskud. Så glipper den i dag, har vi Leoniderne at se frem til natten mellem den 17. og 18. november.