Vildt uvejr i Australien: Her bliver landsby ramt af ekstreme vindstød

Den lille by Dayboro i Queensland blev udsat for torden, skybrudsagtig regn og voldsomme vindstød.

Et voldsomt uvejr rasede i søndags over den sydøstlige del af delstaten Queensland i Australien.

Flere kraftige tordenbyger ramte området lidt nord for Brisbane, og det gik blandt andet hårdt ud over den lille by Dayboro, der ligger 46 kilometer nord for centrum af storbyen.

Mere end 100.000 lyn slog ned

Store hagl og mere end 100.000 lyn ramte området, rapporterer australske ABC, som også melder om væltede træer og hustage, der blæste af.

Videoen ovenfor er optaget af Michael Storrs fra Dayboro, som filmede de ekstreme vindstød, da uvejret slog til og tog blandt andet havemøbler med sig.

Dayboro, Queensland, Australien.
Dayboro, Queensland, Australien. Foto: TV 2

Supercelle

En supercelle er en særlig type tordenbyge, som består af en roterende opdrift - en såkaldt 'mesocyklon'.

Af alle typer tordenvejr på kloden er supercellen den mindst fremtrædende, men til gengæld den voldsomste af slagsen.

Den kan dannes i områder hvor atmosfæren er ekstremt ustabil og vindens hastighed og retning ændrer sig markant op igennem troposfæren.

Superceller er velkendte i det centrale USA i foråret og forsommeren, men også over Mellem- og Sydeuropa kan superceller opstå i navnlig sommermånederne. I Asien er det især i Bangladesh og det østlige Indien, at superceller forekommer.

Superceller forårsager typisk kraftige vindstød, store mængder regn og store hagl, mens en brøkdel af supercellerne er i stand til at producere tornadoer. 

På trods af, at vi i herhjemme undertiden har været ramt af kraftige tordenuvejr, så er superceller som sådan aldrig med sikkerhed observeret herhjemme.

Supercelle gav store hagl og voldsomme vindstød

Kraftige tordenbyger kan undertiden indeholde voldsomme vindstød, der kan nå storm- eller orkanstyrke.

Uvejret, som søndag ramte Dayboro, der huser omkring 1700 indbyggere, var en såkaldt supercelle-tordenbyge, som er den kraftigste af sin slags på kloden.

Ud over store hagl og ekstreme vindstød, kan superceller også undertiden give anledning til tornadoer. 

De forekommer oftest i det centrale USA i løbet af foråret, men kan også opstå andre steder på kloden og blandt andet i Europa og Australien.