Livsfarlig tyfon rammer Japan på valgdag

Supertyfonen Lan ventes at ramme dele af Japan fra sidst på aftenen dansk tid.

Mens millioner af japanere i dag går til valg, har en yderst kraftig og livsfarlig tyfon kurs direkte mod den sydlige del af landet.

Det er supertyfonen Lan, der forventes at ramme den sydøstlige del af Japan - og blandt andet Tokyo - i aften og i nat dansk tid. 

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Netop nu blæser vindene om øjet på Lan med 64 meter i sekundet, mens vindstødene når helt op på 85 meter i sekundet - hvilket gør Lan til en kategori-4 tyfon.

En af de største tyfoner nogensinde

Udover særdeles kraftig vind ventes Lan også at bringe store mængder regn med sig - og i alt kan der falde mellem 100 og 400 mm regn.

Heldigvis ser det ud til, at Lan aftager en smule i intensitet på det sidste stykke vej mod Japan, men kystområderne kan alligevel forvente at blive ramt af en livsfarlig kategori-2 eller 3 tyfon med stormflod og store bølger.

Voldsomme bølger brydes ved kysten ud for Senjojiki i det sydøstlige Japan den 22. oktober 2017
Voldsomme bølger brydes ved kysten ud for Senjojiki i det sydøstlige Japan den 22. oktober 2017 Foto: KYODO / Scanpix Denmark

Selvom Lan ikke er blandt de kraftigste tyfoner, man har observeret, så selve størrelsen på Lan meget usædvanlig. Da Lan kulminerede i går, blæste det med 'tropisk stormstyrke' i op til 1020 kilometers afstand fra øjet.