Supertyfonen Lan har kurs mod Japan

Uvejret ventes at passere hen over Tokyo natten til mandag dansk tid.

Den østlige del af Japan forbereder sig på kraftig vind og store mængder regn som følge af tyfonen Lan, der rammer landet om halvandet døgn.

Lan er en meget kraftig tropisk orkan eller supertyfon, som man kalder tropiske orkaner af denne kaliber i den vestlige del af Stillehavet.

Omkring Lans øje blæser det med op mod 65 meter per sekund eller godt 230 kilometer i timen, hvilket gør Lan til en kategori 4-tyfon.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Tyfoner i kategori 4 eller 5 kaldes supertyfoner.

Uvejret har kurs mod Japan. Video: Danny Høgsholt

Rammer Japan natten til mandag

Uvejret har kurs mod nord og nordøst, hvor den østlige del af Japan er i skudlinjen.

Ikke mindst hovedstaden Tokyo, hvor Lans centrum ventes at passere meget tæt forbi natten til mandag dansk tid.

Koldere havvand og kraftigere vinde i den øvre del af atmosfæren ventes dog at få Lan til at svækkes, så uvejret er en kategori 2-tyfon, når det rammer Japan med middelvinde på omkring 45 meter per sekund.

Tyfoner i den vestlige del af Stillehavet kan forekomme året rundt, men der opstår dog flest i sommerhalvåret fra maj til oktober.