Ophelia rammer Irland som en historisk orkan

Selvom Ophelia ikke længere er tropisk, er den stadig en orkan, og mandag rammer den Irland.

Med middelvindhastigheder af orkanstyrke og vindstød op i nærheden af 50 meter per sekund rammer orkanen Ophelia mandag Irland.

Selvom Ophelia natten til mandag mistede sine tropiske egenskaber og i stedet er blevet til et 'almindeligt' men meget kraftigt lavtryk, så er der fortsat et meget alvorligt uvejr under opsejling.

Faktisk faldt lufttrykket i centrum af orkanlavtrykket natten til mandag hele 17 hecto-Pascal på blot fire timer, da Ophelia gik fra et være en tropisk orkan til et såkaldt ekstra-tropisk lavtryk. Det er bemærkelsesværdigt voldsomt. 

Alle skoler holder lukket

Orkanen slår for alvor til i løbet af formiddagen og breder sig herfra hen over hele Irland med op til storm og vindstød af orkanstyrke. 

Navnlig ved Irlands sydlige kyst kan Ophelia slå til med regulær orkan og ekstremt kraftige vindstød. 

Også dele af Storbritannien ventes at blive ramt af stormen i løbet af det kommende døgn.

De irske meteorologer har udsendt varsler i allerhøjeste kategori, og samtlige skoler i landet holder mandag lukket.

Ophelia ventes ud over ødelæggende vinde også at medføre en markant stormflod, mange væltede træer og op mellem 50 og 80 millimeter regn.

Varsler om farligt vejr i Europa mandag den 16. oktober 2017. Irland er i højeste (røde) varslingskategori på grund af orkanen Ophelia.
Varsler om farligt vejr i Europa mandag den 16. oktober 2017. Irland er i højeste (røde) varslingskategori på grund af orkanen Ophelia. Foto: Meteoalarm

Kan blive det værste uvejr i Irland i over 50 år

Uvejret kan meget vel blive det mest voldsomme i Irland i mere end et halvt århundrede.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Tilbage i september 1961 ramte den tropiske orkan Debbie landet og krævede et dusin menneskeliv. 

Dengang blev der i Irland målt vindstød på op til omkring 51 meter per sekund.

Den tropiske orkan Ophelia som den så ud over Atlanterhavet set fra satellit den 12. oktober 2017.
Den tropiske orkan Ophelia som den så ud over Atlanterhavet set fra satellit den 12. oktober 2017. Foto: Sentinel 3

Har huseret over Atlanterhavet i én uge

Ophelia blev dannet som en tropisk storm over Atlanterhavet den 9. oktober og bevægede sig herfra helt usædvanligt mod Europa.

Natten til søndag blev den kategoriseret som en kategori 3-orkan.

Aldrig før siden 1840'erne, hvor man begyndte at overvåge tropiske storme og orkaner, har så voldsom en af slagsen befundet sig så langt mod øst i Atlanterhavet som Ophelia.