Ophelia har ramt Irland med voldsom kraft - mindst tre personer er omkommet

Langs landets sydlige kyst har man målt de højeste middelvindhastigheder i oktober nogensinde.

Masser af træer er væltet, et tag er blæst af et fodboldstadion, og mindst tre mennesker har mistet livet. 

Det er blot nogle af konsekvenserne af orkanen Ophelias rasen over Irland.

Orkanlavtrykkets centrum passerede mandag klokken 11.00 lokal tid (12.00 dansk tid) ind over byen Valentia i det sydvestlige Irland, hvor lufttrykket blev målt til 959 hecto-Pascal. Det er en anelse mere end under december-orkanen i Danmark i 1999.

På lavtrykkets syd- og østside har vindhastighederne været oppe på stærk storm med vindstød af orkanstyrke.

Tre har mistet livet

Uvejret har tidligt mandag eftermiddag kostet en kvinde livet i byen Waterford, da et træ væltede ned over hendes bil. Det oplyser nyhedsbureauet Reuters. 

Nær byen Dundalk døde en mand under lignende omstændigheder, da hans bil også blev ramt af et væltende træ.

Den tredje mand døde under en ulykke med en motorsav, da han var ved at fjerne et væltet træ.

I Cork er taget blæst af byens fodboldstadion, hvor byens fodboldhold Cork City FC har hjemmebane.

Ny vindrekord i Irland for oktober

Mest har det blæst i Roches Port, hvor middelvindhastigheden har været oppe på 30,9 meter per sekund med vindstød op til 43,3 meter per sekund, som er langt over grænsen for orkanstyrke. Orkan begynder ved 32,7 meter per sekund.

De 30,9 meter per sekund er samtidig ny rekord for middelvinden i Irland i oktober.

Ophelia har givet vindstød op til 53 meter per sekund.

Ikke siden 1942, hvor man begyndte med vindmålinger i Irland, har det blæst så meget i middelvinden over 10 minutter i årets andet efterårsmåned, som det har gjort mandag under Ophelia.

Billeder fra et webcam fra netop Roches Port viser, at træer allerede sidst på formiddagen begyndte at bukke under for vinden.

Samme styrke som orkanen Allan

Ved fyrtårnet på Fastnet Rock seks kilometer ude i Atlanterhavet syd for det irske fastland blev et vindstød målt til hele 53,1 meter per sekund. 

Det er så godt som det samme, der blev målt ved Kegnæs på Als herhjemme under orkanen Allan den 28. oktober 2013.

Billederne herunder er fra havnen i Cobh, som ikke ligger langt fra Cork, og som nok mest er alt er kendt for at være den sidste havn, som Titanic lå til havn i, inden det sank på sin jomfrurejse i 1912. 

Winds and waves increasing at Cobh Port, Cork, S Ireland about an hour ago. #Ophelia Video: Nathan Graepel via @mikeseidel

Posted by Severe Weather Europe on Monday, October 16, 2017

Ophelia fortsætter ind over Irland og Storbritannien

Meget kraftig blæst med storm og vindstød af orkanstyrke fortsætter resten af eftermiddagen og aftenen ind over hele Irland.

Også Nordirland, det nordvestlige England og Skotland kan se frem til voldsomt vejr, inden Ophelia endeligt taber pusten i løbet af natten til tirsdag.

Lavtrykket tilhørende Ophelia passerer natten til onsdag lige nord om Danmark, men der vil det være svækket i sådan en grad, at det ikke kommer til at gøre det store væsen af sig hos os.

Ophelia var en tropisk orkan indtil natten til mandag, men her mistede den sine tropiske egenskaber og blev til et 'almindeligt', meget kraftigt orkanlavtryk.