Aldrig set før - Ophelia bliver kraftigere med kurs mod Europa

16x9
Satellitbillede af orkanen Ophelia den 14. oktober 2017. Foto: NASA

Uvejret er nu en kategori 3-orkan og har kurs direkte mod Irland.

Med middelvindhastigheder på over 50 meter per sekund og endnu voldsommere vindstød fortsætter orkanen Ophelia med at imponere og slå rekorder i den østlige del af Atlanterhavet.

De amerikanske meteorologer ved National Hurricane Center i Miami opgraderede lørdag aften dansk tid Ophelia til en kategori 3-orkan på skalaen, der går fra 1 til 5.

Kraftig orkan aldrig før set så tæt på Europa

Orkanen befinder sig 500 kilometer øst for Azorerne, og det er i sig selv helt ekstremt.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Siden 1842 har man registreret tropiske orkaner i Atlanterhavet, og aldrig før har en så voldsom orkan som Ophelia været så langt mod øst og så tæt på Europa, som det er tilfældet i øjeblikket.

Kortet viser banerne for alle tropiske orkaner i kategori 3 eller højere fra 1840'erne og frem til i dag. Ophelia er den af de kraftige tropiske orkaner, som har ligget længst mod øst.
Kortet viser banerne for alle tropiske orkaner i kategori 3 eller højere fra 1840'erne og frem til i dag. Ophelia er den af de kraftige tropiske orkaner, som har ligget længst mod øst. Foto: NOAA

Ophelia bevæger sig nu hastigt mod nordøst og vil indenfor det kommende døgn overgå til at blive et 'almindeligt' men meget kraftigt lavtryk.

Lavtrykket tilhørende Ophelia rammer navnlig Irland mandag med en voldsom storm og vindstød af orkanstyrke.