Varm luft fra Sahara har kurs mod Danmark

16x9
Sahara-ørkenen. Foto: Scanpix

Den luft, som fredag lå over Marokko, når på mandag frem til Danmark og kan give os en usædvanlig varm dag for årstiden.

Prognoserne viser fortsat, at den kommende mandag kan gå hen at blive en af de varmeste dage nogensinde målt på denne årstid med temperaturer op til 20 grader.

Og det er måske slet ikke så underligt, at vi kan få en sjælden varm oktoberdag midt i årets anden efterårsmåned, når man kigger på, hvor luften, som vil ligge over Danmark på mandag, egentlig stammer fra.

De computermodeller, som beregner vejret, viser, at den luft, som på mandag klokken 14.00 vil befinde sig over København, fredag lå over Marokko og den vestlige del af Sahara-ørkenen.

Luftmassen fra dette område er varm, og derfor kan temperaturen med solens hjælp navnlig mandag og måske også tirsdag komme op mellem 15 og 20 grader landet over.

Skulle man eksempelvis nå de 20 grader i København, vil det kun være anden gang, dét sker så sent på efteråret siden 1873, hvor man dag ud og dag ind har målt temperaturen i hovedstaden.

Kortet her viser en såkaldt trajektorie-beregning, som viser, hvor den luft, der vil ligge over København på mandag den 16. oktober, egentlig stammer fra. Beregningen viser, at luften tre dage tidligere (fredag den 13. oktober) lå over Marokko.
Kortet her viser en såkaldt trajektorie-beregning, som viser, hvor den luft, der vil ligge over København på mandag den 16. oktober, egentlig stammer fra. Beregningen viser, at luften tre dage tidligere (fredag den 13. oktober) lå over Marokko. Foto: HYSPLIT Trajectory / NOAA